Minnet om dagene etter 22. juli i Oslo

Dagbladet var med norske maratondeltakere tilbake til terroråstedet i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOSTON (Dagbladet): Ingulf Nordahl (43), Janicke Ekelberg (40) og Christopher Aalholm (43) hadde alle kommet i mål allerede da de to bombene eksploderte i Boston Marathon i går. Dermed unnslapp de terroren med knapp margin.

Dagbladet fikk være med da de i dag dro tilbake for å se på åstedet.   

- Jeg får assosiasjoner til terroren i Oslo når jeg ser på dette. Det er mange tanker som går gjennom hodet, sier Nordahl til Dagbladet.

- Uvirkelig Mandagen startet som en folkefest i Boston og endte som en internasjonal sørgestund. Hittil er tre personer omkommet og minst 140 personer skadd.

Ekelberg og Aalholm holder hver sin hvite rose. Flere deler ut slike roser for å hedre ofrene etter terroren.

- Det var en utrolig folkefest. Så blir alt brått ødelagt. Det er ekstra tragisk at også barn blir rammet. Det er uvirkelig og skremmende, sier Nordahl.

Normalt skulle kroppen ha verket etter et beinhardt maraton, men det har de ikke rukket å tenke stort på.

- Det er helt merkelig. Dette er et maraton som noen trener til i flere år, men plutselig så har ikke løpet noen betydning lenger, sier Ekelberg.

Nordahl innrømmer at han er blitt litt mer nøye med å følge med på ting rundt seg siden eksplosjonene, men ingen av de tre er redde.

- Det handler om tilfeldigheter, om å være på galt sted til gal tid. Det går aldri å gardere seg fullstendig mot terror, sier Aalholm.

Løper i protest Stemningen i Boston er svært dempet, og mange butikker holder stengt. Mange skuelystne har tatt turen ut i solskinnet, og medier fra hele verden rapporterer hjem. Samtidig er nekter folk å gi etter for frykten. Mange gir uttrykk for at de vil ta byen tilbake.

På ei kirketrapp ved målområdet har noen skrevet «RUN!» (LØP!) med store bokstaver, og påfallende mange joggere er ute i gatene i noe som framstår som en andpusten og kraftfull protest mot terroren.

- Jeg følte meg aldri redd verken før, underveis eller etterpå. Så raskt og proft som politi og ambulanse kom til stedet, var imponerende. I tillegg ligger jo noen av verdens beste sykehus i dette området, sier Ekelberg.

Alle de tre nordmennene er enige om at det er viktig at frykten ikke får seire.

- Jeg får bare mer lyst til å støtte opp om arrangementer som dette når noe skjer. Jeg hadde ikke tenkt å løpe her neste år. Særlig da jeg løp i går, tenkte jeg at jeg aldri skal løpe maraton igjen, men nå vurderer jeg sterkt å komme tilbake hit, sier Ekelberg.

Aalholm er klar for maraton i Chicago til høsten og har ingen planer om å trekke seg etter terrorangrepet

Hedrer Boston 12 kvartaler rundt åstedet er fortsatt sperret av nesten et døgn seinere. Teknikere i hvite drakter finkjemmer området. Titusenvis av poser med klærne til maratondeltakere, som bare ble forlatt i kaoset i går, blir fjernet. Brannmenn forsøker å rydde opp i skadene etter eksplosjonen. Og overalt er det tungt bevæpnet politi. Folk er også ekstra nøye med å ta vare på hverandre. Flere sivile kommer med kaffe til de mange politivaktene som passer på terroråstedet.

Ekelberg, Nordahl og Aalholm setter snart kursen hjemover til Norge.

- Vi har tenkt å avslutte med en skikkelig Boston-middag med hummer for å hedre byen, sier Ekelberg.

<strong>DAGEN ETTER:</strong> Varmelaken i målområdet vitner om gårsdagens maraton i Boston. Foto: Ørjan Ellingvåg/Dagbladet
DAGEN ETTER: Varmelaken i målområdet vitner om gårsdagens maraton i Boston. Foto: Ørjan Ellingvåg/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer