- Minnet om et statskupp

Politidemonstrasjonen helt uakseptabel, mener Lars Sponheim.

UAKSEPTABELT:  Disse bildene fra politidemonstrasjonen i forrige uke ga Lars Sponheim assosiasjoner til et statskupp. Foto: Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
UAKSEPTABELT: Disse bildene fra politidemonstrasjonen i forrige uke ga Lars Sponheim assosiasjoner til et statskupp. Foto: Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Venstre-leder Lars Sponheim sier at han fikk assosiasjoner til statskupp da uniformert politi demonstrerte utenfor Stortinget i forrige uke.


4.000 politifolk demonstrerte foran Stortinget. Venstre-leder Lars Sponheim kritiserer Politiforbundets leder Arne Johannessen for å la politifolkene stille i uniform, og han kommer samtidig med kritikk av justisminister Knut Storberget (Ap). Storberget har ansvaret for at konflikten er kommet så langt, mener Sponheim.


Men demonstrasjonen er det som opprører Venstre-lederen mest.


- Å sette uniformsbrystet i det volumet opp mot parlamentet, er en symbolbruk som er helt uakseptabel. Politiet i uniform symboliserer den lovlige voldsmakten i Norge. Og her liner de opp mot parlamentet. Dette er ikke en hvilken som helst offentlig bygning. Dette er parlamentet, den lovgivende og folkevalgte forsamlingen, sier Sponheim til VG.


Han anser bruk av uniform som en trussel mot Stortinget.


- De viser muskler. De sier «hvis dere ikke gjør som vi sier, blir det alvor. Denne gang har vi ikke våpen med oss, men neste gang kan det være vi har det», sier Sponheim.


- De gir assosiasjoner til statskupp. Det er virkemidlet de bruker når 4.000 uniformerte politifolk marsjerer opp foran Stortinget. Det gir meg sterke følelsesmessige reaksjoner. Det er noe med at de ikke representerer statsskikken i Norge, måten ting gjøres på, sier Sponheim.


Unio-leder Anders Folkestad er enig i Sponheims syn i saken. Det er derimot ikke Johannessen. Han synes Sponheims utsagn er så tåpelig at det ikke fortjener kommentar.


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer