Minnet om Srebrenica

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Muslimene i Bosnia har nettopp markert seksårsdagen for de serbiske styrkenes massedrap og deportasjon av innbyggerne i byen Srebrenica. De mintes 7000 mennesker som trodde at FN garanterte deres sikkerhet og ville frakte dem vekk fra byen, men som i stedet ble slaktet med kaldt blod - med FNs egne soldater som hjelpeløse vitner. Srebrenica var en muslimsk by. I dag er den en serbisk by. Muslimene våger ikke å komme tilbake til hjembyen - til tross for at de ifølge fredsavtalen om Bosnia trygt skal kunne gjøre det. Men for mange av dem er Srebrenica en død by, de har ingenting å vende tilbake til der. Og hvorfor skulle de stole på løftene om sikkerhet denne gangen? Siste gang de stolte på FNs løfter, måtte de betale dyrt med blod.
  • Angrepet på Srebrenica, nedslaktingen av sivile og deportasjonen var det verste overgrepet som skjedde under krigen i Bosnia. De ansvarlige, politikeren Radovan Karadzic og general Ratko Mladic, er tiltalt for krigsforbrytelser, men begge er fortsatt på frifot. Det militære angrepet mot Srebrenica var nøye planlagt, og det ble gjennomført med stor hastighet. De nederlandske FN-styrkene klarte ikke å beskytte de mange tusen muslimene som flyktet fra krigshandlingene. Etterpå kunne de bare fortelle at de serbiske styrkene uhemmet skrøt av at de hadde drept menn og voldtatt kvinner.
  • Ugjerningen i Srebrenica vil forbli en mørk skygge i det serbiske folkets historie. Den medvirket også til at FN noen måneder etterpå tok i bruk de maktmidlene som var nødvendige for å få slutt på krigen. Det var for seint for innbyggerne i Srebrenica. De ble ført i døden mens de ennå hadde øyekontakt med dem som hadde lovet dem beskyttelse - med en følelse av undring, frykt og hjelpeløshet som det nesten er umulig å forestille seg. Forhåpentligvis har Srebrenica lært FN at maktmidler må tas i bruk når løfter skal innfris, selv om det må bety at også FN-soldater under noen omstendigheter risikerer sine liv.