- Minnet på verdien av respekt

Høybråten oppsummerte landsmøtet.

AVSLUTTET LANDSMØTE:
Leder for KrF, Dagfinn Høybråten, brukte sin avslutningstale til å oppsummere debattene som har preget partiets landsmøte de siste dagene. Her under åpningen av landsmøtet på torsdag.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
AVSLUTTET LANDSMØTE: Leder for KrF, Dagfinn Høybråten, brukte sin avslutningstale til å oppsummere debattene som har preget partiets landsmøte de siste dagene. Her under åpningen av landsmøtet på torsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KRISTIANSAND (Dagbladet.no): - Vi skal fortsatt være rause og møte folk med respekt. Det har vi blitt minnet om hvor viktig er, sa Dagfinn Høybråten i sin avslutningstale til Kristelig Folkepartis landsmøte i Kristiansand i dag.

Stor debatt
KrF-lederen refererte til debatten om ny ekteskapslov, som har rast på møtet denne helga.

Etter forslag om voldsomme investeringer til fleksiperm for foreldre, økt engangsstøtte til fødende, økt bistand og vern av Lofoten og Vesterålen, tok debatten om den nye ekteskapslovgivningen likevel over mye av oppmerksomheten.

-Trakassering og latterliggjøring av Guds skaperordning.

- Jeg er glad i dere
Høybråten mener nå likevel at partiet er klare for valgkampen og møtet med velgerne. Fra talerstolen bebudet en energisk leder en ny storhetstid fra KrF. Han snakket varmt om et sentrumssamarbeid og oppildnet sine partifeller før kampen om stemmene.

- Jeg er stolt av dere, jeg er glad i dere og jeg gleder meg til valgkampen, sa Høybråten.

Selv om Høybråten advarte mot ordbruken i ekteskapsdebatten har har varslet en tøffere linje med skarpere kanter i valgkampen.

Landsmøtet har sagt tydelig nei til samarbeid med Fremskrittspartiet og Siv Jensen, og de har markert en tydelig kamp mot regjeringen og særlig SV ved å blant annet slakte regjeringens kamp mot fattigdom.


Klare for opptur

Han får støtte av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som sier situasjonen for partiet ikke er så negativ som meningsmålingene skulle tilsi.
- Det ligger godt til rette for en opptur nå. Vi har en bredde i persongalleriet og politikken som lover godt, sier Bondevik til Dagbladet.no

Han syntes påminnelsen fra partilederen om respekt og raushet var viktig.

- Jeg syntes Dagfinn gjorde godt i å påpeke raushet, og si det som han gjorde, sier Bondevik.

Dagfinn Høybråten og KrF vil profilere seg på miljøvern i valgkampen. Etter å ha sagt nei til oljeboring i nord i går, gikk landsmøtet i dag inn for et forslag om å belønne de som kjøper miljøvennlige biler med 25.000 kroner, i en pakke som totalt vil koste 300 millioner kroner i året.

120 gram CO2
Kjøp av miljøvennlige biler, fortrinnsvis el- og gassdrevne biler, men også de mest miljøvennlig diesel- og bensindrevne bilene, blir belønnet. Kristelig Folkeparti vil dreie skatte- og avgiftssystemet i grønnere retning etter prinsippet om at forurenser betaler.

Kravet er at bilene må slippe ut under mindre enn 120 gram CO2.

Kristelig Folkeparti vil dessuten jobbe for at det innen 2020 ikke lenger skal produseres biler som går på fossilt drivstoff.
I partiprogrammet for kommende stortingsperiode heter det seg at KrF vil opprettholde høye avgifter på drivstoff og gå inn for økt produksjon av biodrivstoff.