ULIK PRAKSIS: Jurist Nasim Karim står bak en ny avhandling som viser at ære antas ofte å ha vært motivet når minoriteter har begått partnerdrap, selv om mange av sakene dreier seg om samlivsbrudd eller barnefordeling. Arkivfoto: NTB SCANPIX
ULIK PRAKSIS: Jurist Nasim Karim står bak en ny avhandling som viser at ære antas ofte å ha vært motivet når minoriteter har begått partnerdrap, selv om mange av sakene dreier seg om samlivsbrudd eller barnefordeling. Arkivfoto: NTB SCANPIXVis mer

- Minoriteter straffes strengere for partnerdrap

Ære antas ofte å være motivet, ifølge en ny avhandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan virke som om domstolen tar for gitt at når flerkulturelle menn begår drap, så begår de æresdrap, sier jurist Nasim Karim til NRK.

Hun har undersøkt 112 partnerdrapssaker fra de siste 30 årene og funnet at ære ofte antas å ha vært motivet når minoriteter har begått partnerdrap, selv om mange av sakene dreier seg om samlivsbrudd eller barnefordeling.

- Jeg har sett at det er en forskjell i straffeutmålingen på tre til fem år. Straffen for et partnerdrap ligger på rundt 12 til 15 års fengsel, mens straffen for partnerdrap begått av minoritetsmenn har gjerne begynt på 15 år og oppover, sier hun til NRK.

Forsvarsadvokat Harald Stabell mener problemstillingen er interessant, men får det ikke til å stemme med egne erfaringer i slike saker.

- Jeg tror ikke det er slik at betegnelsen æresdrap i seg selv er straffeskjerpende, men disse handlingene er ofte så alvorlige og kritikkverdige at det må en strengere straff til. Det at det blir definert som æresdrap, skal ikke tas hensyn til isolert, ifølge Stabell.

(NTB)