Minoritetselevene får skylda

For at skolene gjør det dårlig på de nasjonale prøvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) mener minoritetselever får skylden for dårlige resultater på nasjonale prøver og internasjonale testresultater.

FUGs leder Loveleen Rihel Brenna sier at flere skoleledere og politikere har forklart dårlige resultater på nasjonale og internasjonale prøver med mengden minoritetselever i skolen.

- Vi har skoleledere som sier at minoritetsspråklige elever er årsaken til at vi har lave snittkarakterer på vår skole. For meg blir det en veldig stigmatiserende måte å forklare resultater på sin skole, ved å si at dette er på grunn av den elevmassen vi har, og at det er minoritetselever som er årsaken, sier Brenna til NRK.

Hun reagerer sterkt på enkelte historier, for eksempel om at svake elever blir tatt ut av klassesituasjonen for å bli drillet fram mot prøvene.

Måten lærere, skoleledere og politikere snakker om saken på, har konsekvenser for den enkelte elev, sier Brenna. FUG mener at den enkelte lærer og skole må bruke prøvene og resultatene av prøvene på en konstruktiv måte.

Foreldreutvalget for grunnskolen er et rådgivende utvalg for Utdannings- og forskningsdepartementet.

(NTB)