Minoritetskvinner hudfletter norske feminister

- Naive, feige, konfliktsky og navlebeskuende egoister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske feminister er naive, feige, konfliktsky og navlebeskuende egoister, mener profilerte minoritetskvinner.

Minoritetskvinner mener norske feminister har sviktet dem i kampen for de samme rettighetene som er hvite norske kvinner forunt, skriver Dagsavisen.

Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) kommer minoritetskvinner svært dårlig ut både i arbeidslivet og på lønnsstatistikken. I tillegg blir minoritetskvinner kjønnslemlestet og utsatt for tvangsekteskap.

- Feministene snakker bare om dette når noen blir drept, kidnappet eller tvangsgiftet. Ellers er det stille. Det er en hån mot ofrene at den norske kvinnebevegelsen unnlater å støtte disse kvinnene, og det gjør meg mektig provosert, sier stortingsrepresentant Saera Khan (Ap).

Hun mener mange feminister ikke tør å ta opp problemene av frykt for å ikke være politisk korrekte.

- Resultatet er at de stilltiende har akseptert at minoritetskvinners grunnleggende rettigheter er blitt krenket. De har sviktet kvinnene og de har sviktet barna, sier Khan.
- Stakkarsliggjøring
Norsk-somaliske Saynab Mohamud som ble landskjent for sin kamp mot kjønnslemlestelse, er skuffet over at hun aldri fikk støtte fra de norske feministene da hun sto fram i kampen mot de grusomme overgrepene.

Kjønnsforsker Anja Bredal ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo sier at det fortsatt er for mye stakkarsliggjøring av minoritetskvinnene, framfor å støtte dem som likeverdige feminister.

Anita Rathore i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) mener norske feminister ikke er i stand til å innse at minoritetskvinner kan ha samme ambisjoner som dem selv i arbeidslivet.

Antoinette Botti i Pan-African Womens Association (PAWA) sier majoritetskvinner og minoritetskvinner kjemper på to forskjellige arenaer.

- Flere av oss kjemper for de samme rettighetene norske kvinner opparbeidet seg for flere titalls år siden, sier Botti.


Skjønner kritikken


En av grunnleggerne av Kvinnefronten, Jorun Gulbrandsen, sier hun forstår kritikken mot den norske kvinnebevegelsen, men mener at bevegelsen er opptatt av minoritetskvinnenes problemer.

- Mer forener enn skiller oss, og derfor burde de kvinnepolitiske organisasjonene være for alle, sier Gulbrandsen.

Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) innrømmer at venstresiden ikke har vært flink nok til å ta opp rettighetene til minoritetskvinnene.

(NTB)