Minoritetskvinner tar oftere abort

- Jeg vet ikke om en eneste pakistansk jente som har fått barn utenfor ekteskap i Norge. Det finnes bare èn løsning om uhellet er ute, sier 24-årige Halima til Cupido.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en studie foretatt av Ullevål Universitetssykehus mellom desember 1999 og mars 2000, hadde 262 av de 1 069 kvinnene som tok abort minoritetsbakgrunn.

Studien viser at minoritetskvinner oftere blir gravide enn kvinner med etnisk norske bakgrunn.

Sexolog og lege Kjell Olav Svendsen tror det tabubelagte forhold til prevensjon er den viktigste årsaken, og mener at mange kvinner er redde for at familien eller andre skal oppdage at de beskytter seg mot uønsket graviditet.

- Til tross for dette ser vi at mange muslimske jenter velger å ha sex før ekteskapet. Uten prevensjon, sier han.

Ifølge Svendsen er det populært blant minoritetskvinner å bruke p-sprøyte, da dette er vanskeligere å oppdage.

I løpet av de 4 månedene studien ble gjennomført, viste det seg at 24,5 prosent av alle abortsøkende og 15,5 prosent av den kvinnelige befolkningen minoritetsbakgrunn. Minoritetskvinnene var overrepresentert i alle aldersgrupper av abortsøkende kvinner, men mest blant de over 35 år.

- Mange menn i den muslimske kulturen ønsker og forventer seg mange barn. Men det er slitsomt både å bære og føde barn, og derfor velger kanskje mange av de eldre kvinnene å ta abort, tror Svendsen.