Klimaforandringene

Minsker drastisk: - Alvorlig

Sveriges eneste gjenværende fjelltoppbre smelter, og forskere mener klimaendringene har skylda.

SMELTER: Isbreen på Sveriger høyeste fjell, Kebnekaise, smelter. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SMELTER: Isbreen på Sveriger høyeste fjell, Kebnekaise, smelter. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges eneste gjenværende fjelltoppbre smelter, og har nå mistet to meter i høyde det siste året, opplyser Sky News.

Innlandsisen, som ligger på sørsida av Kebnekaise, mistet tittelen som Sveriges høyeste punkt i 2019, etter at store deler av isen smeltet.

- Det viser at effekten av klimaendringer virkelig er her, sier forsker Gunhild «Ninis» Rosqvist til svenske Expressen.

Kebnekaises nordtopp, der det ikke er noen isbre, er nå høyere enn sørtoppen, som nå er nest høyest.

Siden 40-tallet har forskere ved Stockholm universitet målt høyden på Kebnekaisers sørlige topp. Målingene viser at sørsidas topp varierer fra to til tre meter mellom sommer og vinter, der det er høyest i mai og lavest i september.

I september 1995 var Kebnekaises sørtopp 2118 meter over havet, mens den på lørdag ble målt til 2094,6 meter over havet.

- Dette er den laveste høyden som er målt siden målingene startet på 1940-tallet. Siden 2000 har høyden minsket drastisk, sier forskerne i en uttalelse tirsdag.

STOR SPREKK: Den store sprekken i Pine Island-isbreen er 30 kilometer lang, 80 meter bred og 60 meter dyp. Foto/video: Shutterstock/NASA/AP Vis mer

Fjellets isbre har siden slutten av 90-tallet smeltet med rundt tjue meter. Ifølge universitetet har breen smeltet med en meter hvert år de siste to tiåra, skriver Sky News.

I uttalelsen sa de at endringene gjenspeiler en mangeårig oppvarming av Sveriges klima, med henvisning til FNs nylige klimapanelrapport, som sa at global oppvarming hadde forårsaket en smelting av isbreer uten sidestykke - og var nær ved å komme ut av kontroll.

- Det som gjør meg sur er at vi vet at dette skjer, men vi gjør ingenting. Noen har fortsatt ikke forstått hvor alvorlig situasjonen er, sier isforsker Nina Kirchner til Expressen.

Forskerne mener at breen krymper på grunn av stigende lufttemperaturer, men også endrede vindforhold, som påvirker hvor snøen samler seg om vinteren, skriver Sky News.

Kebnekaise ligger i området kalt Laponian, som står på UNESCOs verdensarvliste.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer