Minst 10 000 begravet i ruinene i én by

Store skader i byen Mianzhu nær jordskjelvets episenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 10.000 mennesker ligger begravet under sammenraste bygninger i byen Mianzhu i Kina, melder nyhetsbyrået Xinhua ifølge NTB.

Byen ligger i nærheten av episenteret til mandagens kraftige jordskjelv

Myndighetene har fremdeles ikke fått kontakt med flere av landsbyene i fylket Wenchuan, nærmest jordskjelvets episenter, der det bor om lag 24 000 mennesker ifølge BBC.

Dødstallene er nå oppe i nesten 10 000 i Sichuan-provinsen, som er hardest rammet etter det kraftige jordskjelvet i Kina mandag, melder Xinhua. Det meldes om mennesker begravet i ruiner mange steder, og det forventes at dødstallene vil stige.

Må ta seg fram til fots

Nærmere 20 000 soldater og politifolk er sendt ut til de rammede områdene. Flere jordskred gjør det vanskelig å nå fram med nødhjelp med bil, så soldater er på vei inn til de hardest rammede områdene til fots.

Kraftig regnvær hindrer også militære helikoptre fra å lande, melder nyhetsbyrået AP.

Veiene nord for regionnssenteret Chengdu er blitt stengt for all annen trafikk enn nødhjelp. Samtidig melder Xinhua om at også jernbanelinjene er sterkt skadet, etter flere ras og kollapser.

DØDSTALLENE VIL TROLIG STIGE KRAFTIG: Det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at det er 10 000 personer begravet i ruinene i byen Mianzhu i Sichuan-provinsen i Kina. Dette bildet er fra byen Dujiangyan. Foto: XINHUA/AP/SCANPIX
DØDSTALLENE VIL TROLIG STIGE KRAFTIG: Det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at det er 10 000 personer begravet i ruinene i byen Mianzhu i Sichuan-provinsen i Kina. Dette bildet er fra byen Dujiangyan. Foto: XINHUA/AP/SCANPIX Vis mer

900 skolebarn skal fremdeles være fanget i ruinene i byen Dujiangyan etter at en tre etasjer høy skole kollapset. Bilder fra stedet viser at folk bruker kraner, mekaniske heiser og sine egne hender til å fjerne betong- og stålbiter, og nyhetsbyrået Xinhua beskriver hvordan tenåringer forsøker å kjempe seg ut av ruinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både opplysninger fra statlige medier og bilder som har funnet veien til internett, viser enorme skader. Flere skoler er blitt rammet, og hundrevis av skoleelever er fremdeles begravet i ruiner i ulike byer.

Fabrikker kollapset

I fylket Beichuan, et av fire fylker i Sichuan-provinsen, har nærmere 80 prosent av bygningene kollapset. Her er det også meldt om 10 000 skadde, og dødstallene for fylket er mellom 3000 og 5000.

Xinhua og andre medier beskriver også hvordan to kjemiske fabrikker i byen Shifang kollapset. Det førte til at hundrevis av mennesker ble begravet, og over 80 tonn med flytende ammoniakk, som er svært giftig, har lekket ut fra fabrikkene.

I denne byen er 600 mennesker bekreftet omkommet så langt, men det er ikke sikkert om det er jordskjelvet eller giftutslippet som er grunnen til dødsfallene.

Ifølge CNN er nærmere 2300 personer begravet i ruinene i Shifang, og over 6000 er evakuert fra området.

- Geologisk katastrofe

Minst 10 000 begravet  i ruinene i én by

Skjelvet er nå målt til 7,9 på Richerts skala. Statsminister Wen Jiabao, som er utdannet geolog, beskriver det største jordskjelvet i landet på 30 år som en «geologisk katastrofe». Han har reist til de rammede områdene for å følge redningsarbeidet tett.

- Hold ut litt til! Troppene kommer og redder dere, ropte statsministeren til folk som var fanget i ruinene i Dujiangyan.

I regionens kommersielle senter Chengdu har flere nervøse innbyggere lagt seg til å sove eller fordrive natten utendørs, eller dratt ut av byen. Det er registrert 313 etterskjelv etter det store skjelvet.

Det er imidlertid utenfor Chengdu at de største skadene er. Bygningene på landsbygda har kollapset lettere enn bygningene i byen, og en politiker i Wenchuan ber om hjelp via satellittelefon, ifølge BBC.

- Vi trenger telt, mat, medisiner og utstyr for kommunisering via satellitt, uttaler Wang Bin, lederen for kommunistpartiet i fylket.

STATSMINISTEREN I ULYKKESOMRÅDENE: Wen Jiabao undersøker en sammenrast bygning.
SOVER PÅ GATA: Flere redde innbyggere i Mianyang i Sichuan-provinsen vil heller sove på gata enn i husene sine. Andre har mistet hjemmene sine i jordskjelvet.