Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 10 000 flyktningbarn mangler i Europa. Frykter kidnapping og seksuelt misbruk

Egen kriminell infrastruktur.

FRYKTER MISBRUK: Minst 10 000 flyktningbarn har forsvunnet etter at de ankom Europa. Det forteller stabssjefen for for Europol, Brian Donald, til den britiske avisa The Guardian.

De frykter at mange har havnet i hendene på kriminelle syndikater som har spesialisert seg på å utnytte den voldsomme flyktningtilstrømningen til Europa det siste året. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/NTB Scanpix
FRYKTER MISBRUK: Minst 10 000 flyktningbarn har forsvunnet etter at de ankom Europa. Det forteller stabssjefen for for Europol, Brian Donald, til den britiske avisa The Guardian. De frykter at mange har havnet i hendene på kriminelle syndikater som har spesialisert seg på å utnytte den voldsomme flyktningtilstrømningen til Europa det siste året. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 10 000 flyktningbarn har forsvunnet etter at de ankom Europa. Det forteller stabssjefen for for Europol, Brian Donald, til den britiske avisa The Guardian.

De frykter at mange har havnet i hendene på kriminelle syndikater som har spesialisert seg på å utnytte den voldsomme flyktningtilstrømningen til Europa det siste året.

10 000 Donald sier at så mange som 5000 barn har blitt borte etter at de ble registrert ved ankomst i Italia. I Sverige er det samme tallet 1000.

Han advarer også om at det de siste 18 månedene har vokst fram en hel kriminell infrastruktur med flyktningene som mål.

- Det er ingen overdrivelse å si at vi leter etter mer enn 10 000 barn. Ikke alle vil bli utnyttet av kriminelle gjenger. Noen kan ha blitt overlatt til familiemedlemmer, men vi vet ikke hvor de er, hva de gjør og hvem de er med, sier han.

Europol anslår at omlag 27 prosent av en million flyktninger som i fjor kom til Europa er barn.

- Uansett om de er registrert eller ikke, snakker vi om 270 000 barn. Ikke alle reiser uten følge, men vi har bevis på at en stor andel gjør nettopp det.

Utsatt Avisa skriver videre at det allerede i oktober ble kjent at 1000 barn uten følge hadde forsvunnet etter ankomst i den svenske havnebyen Trelleborg.

En ny rapport som kom tirsdag, også denne fra Sverige, forteller at dette fortsatt er et stort problem, og at «det finnes lite informasjon om hva som skjer med dem etter at de forsvinner».

Mariyana Barket arbeider for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Hun forteller at nettopp barna er de mest sårbare i en slik situasjon.

- Barn fra konfliktområder som reiser alene er de soleklart mest utsatte. De som reiser uten foreldrene sine, eller har blitt sendt hit slik at foreldrene kan komme etter ved en senere anledning.

Koblinger Donald i Europol sier at de den siste tiden har avdekket flere episoder der mindreårige flyktninger har blitt seksuelt misbrukt. Spesielt i Tyskland og Ungarn, som begge er populære reisemål eller stoppesteder på flyktningruta.

- Det er fengsler i Tyskland og Ungarn der majoriteten av de innsatte har gjort lovbrudd som kan relateres til flyktningkrisen, sier han.

Europol har også funnet bevis for at det finnes koblinger mellom menneskesmuglerne som frakter flyktningene til Europa, og organiserte kriminelle grupper som utnytter dem for arbeidskraft og gjennom seksuelle tjenester.

Integrering Både av moralske og økonomiske grunner bør europeiske land gjøre langt mer for å hjelpe flyktningene til å bli godt integrert, sier OECD og FNs høykommissær for flyktninger i en felles uttalelse. Det skriver NTB.

Torsdag møttes flere sentrale aktører i Paris til en felles konferanse om integrering avflyktninger, blant dem generalsekretær Angel Gurría i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Filippo Grandi.

Begge organisasjonene ber europeiske regjeringer trappe betydelig opp sine integreringstiltak for de mange flyktningene som har kommet til Europe det siste året.

Det er ikke bare et moralsk spørsmål, men også klare økonomiske fordeler ved å hjelpe de over 1,5 millionene asylsøkerne som nå befinner seg i Europa med å utvikle ferdigheter til å kunne komme i jobb, mener de to.