FOLKEHAV: Youngstorget i Oslo har samlet minst 10 000 mennesker til 8. års-arrangement, der hovedparolen er «Nei til reservasjonsrett». Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
FOLKEHAV: Youngstorget i Oslo har samlet minst 10 000 mennesker til 8. års-arrangement, der hovedparolen er «Nei til reservasjonsrett». Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.Vis mer

Minst 10 000 i 8. mars-tog på Youngstorget

Hele torget og alle sidegatene stappfulle av folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Youngstorget i Oslo sentrum koker. Hele torget og alle sidegatene er stappfulle av deltakere i årets 8. mars-arrangement

- Vi anslår at det er rundt 10 000 personer her, men det er vanskelig å si, siden det er folk i alle sidegatene også, sier politiets innsatsleder på stedet, Torgeir Brenden.

Blant de som i dag går i tog i Oslo, er tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han går i tog for første gang på 30 år, for å demonstrere mot det han mener er en umoderne familiepolitikk fra Solberg-regjeringen.

Dagens hovedparole, som har mobilisert massene, er «Nei til reservasjonsrett». Andre paroler i toget er «Stopp vold mot kvinner» og «Likelønn NÅ».

- Jeg gjør det fordi det er et veldig stort engasjement. Jeg gikk jo i tog på 70- og 80-tallet, og har de senere årene markert dagen på møter og konserter. Men dette er veldig mange mennesker. Man må mange år tilbake for å finne noe lignende. Det er veldig lenge siden jeg har sett så mange på et 8. mars-arrangement, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Jeg tror både at folk reagerer på at at det blir færre og dyrere barnehageplasser og kutt i permisjon, men også fordi regjeringen har sendt ut forslag om rett for fastleger til å nekte å henvise til abort. Det mener jeg er å gå i feil retning. Det er i strid med et viktig prinsipp, nemlig at alle kvinner skal ha lik rett til selvbestemt ab, uavhengig av hvor de bor og hvilken fastlege de har. Dette rammer jenter i en sårbar sit, unge jenter, innvandrerjenter som ikke vil at svigerforeldrene skal vite om aborten. Vi trenger et helsevesen som legger til rette, og ikke lager snubletråder, sier Stoltenberg.

Hyllet kvinnebevegelsen I forkant av toget, holdt Arbeiderpartiet formøte på utestedet Kulturhuset på Youngstorget. Mellom 200 og 300 var samlet for å høre blant andre Jens Stoltenberg og lege Gro Nylander tale.

Stoltenberg hyllet kvinnebevegelsen for å ha vært med på å ta Norge fra å være et samfunn som lå på bunn når det gjaldt kvinner og utdanning og arbeid, til å ligge helt på topp, samtidig som fødselsratene er høye.

- Norge hadde ikke vært det det er i dag uten kvinnebevegelsen. Den er en enorm, omformende kraft, sa Stoltenberg, som mener resultatene også henger sterkt sammen med Arbeiderpartiet og SVs familiepolitikk gjennom de siste 30 - 40 årene, med barnehageutbygging og pappapermisjon.

- Det er bra for kvinner, menn, barn og nasjonaløkonomien, sa Stoltenberg.

Han viet også tid til kampen mot vold mot kvinner og til abortkampen. Eks-statsministeren hyllet Ap-kvinnen Grete Irvoll, som var den som først foreslo selvbestemt abort i 1969. Loven ble først vedtatt i 1978.

- Opp på barrikadene Feminist og fødselslege Gro Nylander ba kvinner og menn av alle aldre komme seg opp på barrikadene mot den nye reservasjonsmuligheten for fastleger. Hun var glad for å se mange unge mennesker på 8. mars-arrangementet.

- Det virket som om dere hadde glemt at rettighetene må forsvares. Men nå er grasrota på vei opp. Dere vil ikke ha en lege som ikke sender dere videre i systemet. Reservasjonslegene er abortmotstandere, slo Gro Nylander fast.

- Sex er kommet for å bli. Det er ikke alltid underlagt fornuft, derfor forekommer uønskede svangerskap, sa Nylander, og fortalte at da hun var ung, døde kvinner i illegale aborter. Dette skjer fortsatt mange steder i verden i dag.

GÅR I TOG I DAG: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, sammen med Ap-kvinnene Lene Vågslid og Anette Trettebergstuen. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
GÅR I TOG I DAG: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, sammen med Ap-kvinnene Lene Vågslid og Anette Trettebergstuen. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet. Vis mer

- Dette handler om å drepe kvinner, ikke om å verne fostre, sa Nylander.

Hun har tre oppfordringer til Erna Solbergs regjering.

- Vi ønsker at Høyre fristiller representantene som tør å stemme etter sin overbevisning. Vi ønsker ærlige politikere som tør å si at de mente noe annet før valget. Og vi ønsker ikke en regjering som pusser sølvpengene sine mens de svikter norske kvinner, sa Nylander. 

FOLKEHAV: Youngstorget klokka 15 i dag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
FOLKEHAV: Youngstorget klokka 15 i dag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet. Vis mer