FOLKEHAV: Youngstorget i Oslo har samlet minst 10 000 mennesker til 8. års-arrangement, der hovedparolen er «Nei til reservasjonsrett». Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
FOLKEHAV: Youngstorget i Oslo har samlet minst 10 000 mennesker til 8. års-arrangement, der hovedparolen er «Nei til reservasjonsrett». Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.Vis mer

Minst 10 000 i 8. mars-tog på Youngstorget

Hele torget og alle sidegatene stappfulle av folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Youngstorget i Oslo sentrum koker. Hele torget og alle sidegatene er stappfulle av deltakere i årets 8. mars-arrangement

- Vi anslår at det er rundt 10 000 personer her, men det er vanskelig å si, siden det er folk i alle sidegatene også, sier politiets innsatsleder på stedet, Torgeir Brenden.

Blant de som i dag går i tog i Oslo, er tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han går i tog for første gang på 30 år, for å demonstrere mot det han mener er en umoderne familiepolitikk fra Solberg-regjeringen.

Dagens hovedparole, som har mobilisert massene, er «Nei til reservasjonsrett». Andre paroler i toget er «Stopp vold mot kvinner» og «Likelønn NÅ».

- Jeg gjør det fordi det er et veldig stort engasjement. Jeg gikk jo i tog på 70- og 80-tallet, og har de senere årene markert dagen på møter og konserter. Men dette er veldig mange mennesker. Man må mange år tilbake for å finne noe lignende. Det er veldig lenge siden jeg har sett så mange på et 8. mars-arrangement, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Jeg tror både at folk reagerer på at at det blir færre og dyrere barnehageplasser og kutt i permisjon, men også fordi regjeringen har sendt ut forslag om rett for fastleger til å nekte å henvise til abort. Det mener jeg er å gå i feil retning. Det er i strid med et viktig prinsipp, nemlig at alle kvinner skal ha lik rett til selvbestemt ab, uavhengig av hvor de bor og hvilken fastlege de har. Dette rammer jenter i en sårbar sit, unge jenter, innvandrerjenter som ikke vil at svigerforeldrene skal vite om aborten. Vi trenger et helsevesen som legger til rette, og ikke lager snubletråder, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyllet kvinnebevegelsen I forkant av toget, holdt Arbeiderpartiet formøte på utestedet Kulturhuset på Youngstorget. Mellom 200 og 300 var samlet for å høre blant andre Jens Stoltenberg og lege Gro Nylander tale.

Stoltenberg hyllet kvinnebevegelsen for å ha vært med på å ta Norge fra å være et samfunn som lå på bunn når det gjaldt kvinner og utdanning og arbeid, til å ligge helt på topp, samtidig som fødselsratene er høye.

- Norge hadde ikke vært det det er i dag uten kvinnebevegelsen. Den er en enorm, omformende kraft, sa Stoltenberg, som mener resultatene også henger sterkt sammen med Arbeiderpartiet og SVs familiepolitikk gjennom de siste 30 - 40 årene, med barnehageutbygging og pappapermisjon.

- Det er bra for kvinner, menn, barn og nasjonaløkonomien, sa Stoltenberg.

Han viet også tid til kampen mot vold mot kvinner og til abortkampen. Eks-statsministeren hyllet Ap-kvinnen Grete Irvoll, som var den som først foreslo selvbestemt abort i 1969. Loven ble først vedtatt i 1978.

- Opp på barrikadene Feminist og fødselslege Gro Nylander ba kvinner og menn av alle aldre komme seg opp på barrikadene mot den nye reservasjonsmuligheten for fastleger. Hun var glad for å se mange unge mennesker på 8. mars-arrangementet.

- Det virket som om dere hadde glemt at rettighetene må forsvares. Men nå er grasrota på vei opp. Dere vil ikke ha en lege som ikke sender dere videre i systemet. Reservasjonslegene er abortmotstandere, slo Gro Nylander fast.

- Sex er kommet for å bli. Det er ikke alltid underlagt fornuft, derfor forekommer uønskede svangerskap, sa Nylander, og fortalte at da hun var ung, døde kvinner i illegale aborter. Dette skjer fortsatt mange steder i verden i dag.

GÅR I TOG I DAG: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, sammen med Ap-kvinnene Lene Vågslid og Anette Trettebergstuen. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
GÅR I TOG I DAG: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, sammen med Ap-kvinnene Lene Vågslid og Anette Trettebergstuen. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet. Vis mer

- Dette handler om å drepe kvinner, ikke om å verne fostre, sa Nylander.

Hun har tre oppfordringer til Erna Solbergs regjering.

- Vi ønsker at Høyre fristiller representantene som tør å stemme etter sin overbevisning. Vi ønsker ærlige politikere som tør å si at de mente noe annet før valget. Og vi ønsker ikke en regjering som pusser sølvpengene sine mens de svikter norske kvinner, sa Nylander. 

FOLKEHAV: Youngstorget klokka 15 i dag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
FOLKEHAV: Youngstorget klokka 15 i dag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet. Vis mer