Minst 100 000 demonstrerte i New York

100 000 mennesker og vel så det demonstrerte i New York mot president Bush sine krigsplaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sørafrikanske erkebiskopen og nobelprisvinneren Desmond Tutu innledet appellene utenfor FN-bygningen.

- Fred, fred, fred. La Amerika høre på resten av verden! Den sier: Gi inspektørene tid, sa Tutu til en jublende menneskemengde.

- En million til stede

Korrespondentene til BBC og det svenske nyhetsbyrået TT anslår at minst 100 000 mennesker fylte 1. avenue tjue kvartaler nordover fra FN-bygningen. Men det virkelige antallet kan være langt høyere. En politimann som var utplassert ved en av veisperringene i nærheten av massemøtet sier til TT at det trolig var en million mennesker til stede.

Også sangeren Harry Belafonte, skuespilleren Susan Sarandon og den demokratiske presidentkandidaten Al Sharpton holdt appeller.

- Å slippe bomber over Irak er ikke den rette tingen å gjøre for å trygge sikkerheten i USA, sa Sarandon til oppmøtte journalister før hun gikk på scenen.

Får ikke marsjere

Paraplyorganisasjonen som arrangerer massemøtet har ikke fått tillatelse til å la demonstrantene marsjere gjennom byen. Politiet i New York sier de ikke kan avse nok politifolk til å sikre en demonstrasjonsrute i en periode hvor terrorberedskapen er skjerpet i hele USA.

- Det er en skandale at vi ikke får marsjere forbi FN. Men se på størrelsen til denne folkemengden. Vi kan protestere ved å gå gjennom gatene eller stå stille, vi vil bli hørt uansett, sier Phyllis Bennis, talskvinne for paraplyorganisasjonen United for Peace and Justice.

Til tross for protestene er det fortsatt betydelig støtte til en krig mot Irak i den amerikanske befolkningen. Ifølge en meningsmåling offentliggjort i går mener tre firedeler av amerikanerne at krig mot Irak er uunngåelig. To tredeler godtar krig som en mulig løsning på Irak-konflikten.

(NTB)

GATELANGS:</B> Demonstrantene fikk ikke marsjere, men det gjorde ikke noe. Opptoget var 20 kvartaler langt.