Minst 100 drept i Miss World-opptøyer

Minst 100 er drept i voldsomme opptøyer mot Miss World i Nigeria. Frøken Norge er livredd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Røde Kors som i morgentimene fredag melder om at antallet døde stiger. Myndighetene har innført 24 timers portforbud. Alle skoler, forretninger og offentlige kontorer er stengt.

- Ja, jeg er redd nå. Det er jo menneskelig å bli redd når over hundre personer blir drept i de nordlige statene her i landet som følge av Miss World-konkurransen, sier frøken Norge til P4 i ettermiddag.

Rasende kristne

Gjenger med kristne ungdommer tar igjen mot muslimer etter tre dager med opprør trigget av en avisartikkel der det ble hevdet at profeten Mohammed selv ville ha likt å ha en av Miss World deltakerne som kone.

George Bennet fra Røde Kors sier til AP at det nigerianske Røde Kors nå tar seg av de døde og hjelper sårede i byen Kaduna.

Vitner sier mobben knuser vindu og setter fyr på moskeer brukt av de etniske muslimene Hausa og Fulani som dominerer Kaduna, som er en storby med flere millioner innbyggere.

Det er også ventet bråk i Kabala Costain, en av Kadunas muslimske nabolag.

Redde innbyggere av alle trosretninger har gjemt seg på politistasjoner og militære innretninger.

- Soldatene har vært hjelpsomme, de gir førstehjelp og bandasjer. Alle er her, muslimer, kristne og hedninger. Vi er alle redd for å gå hjem. Bare Gud vet hvordan dette vil ende, sier statstjenestemann Habiba Ibrahim. Hun tilbrakte natta i byens forsvarsskole, nær sykehuset hvor hun jobber.

I følge BBC er situasjonen i byen Kaduna litt roligere nå, etter ei natt med portuforbud. Men Røde Kors sier at den spente situasjonen gjør det vanskelig å rapportere nøyaktige tall på omkomne og sårede.

Hundrevis av soldater og poltimenn forsæker å gjenopprette ro og orden.

Misset opprøret

- Jeg visste faktisk ikke om opprøret. Så bevoktet er vi her på Hilton-hotellet i Abuja, sier Frøken Norge, Kathrine Sørland.

- Jeg kjente til at det var islamske grupper som reagerte på at det ble avholdt Miss World-konkurranse under ramadan-måneden. Det er selvsagt bekymringsfullt at det er voldelig opprør i det samme landet som jeg befinner meg i.

Deltakerne har politieskorte over alt.

Rasende muslimer

- Jeg har aldri vært så godt passet på noen gang i mitt liv. Og det er ikke noe uro i Abuja, sier hun.

Rasende demonstranter brente i går ned butikker, et kjøpesenter og kirker rundt om i byen Kaduna nord for Abuja og sperret gater med brennende bildekk.

Ifølge AFP er mer enn 100 mennesker drept.

Brant ned

Opptøyene ble utløst for noen dager siden av en artikkel i den lokale avisa This Day, hvor avisa forbinder profeten Muhammed med Miss World-konkurransen. Avisen har etterpå gjentatte ganger bedt om unnskyldning. Les hva de skriver i sin nettutgave.

Likevel satte illsinte muslimske ungdommer onsdag fyr på lokalene til avisa. Lokalene brant ned til grunnen.

Bryr seg

- Det som skjer i Kaduna stemmer ikke over ens med mine verdier. Det er store sjanser for at vi får møte Amina Lawal, som skulle steines etter å ha fått et barn utenfor ekteskap. Får vi vist henne støtte, synes jeg vi gjør noe viktig, sier Kathrine Sørland.

Blodige sammenstøt

Kaduna var for to år siden åsted for blodige sammenstøt mellom kristne og muslimer. Da ble 2000 mennesker drept.

Kaduna er religiøst blandet, men de lokale myndighetene har innført muslimsk sharia-lovgivning. Det var i går tegn til at gateopptøyene kunne spre seg til Kano, den største muslimske byen i nord.

Miss World-konkurransen, skal foregå i byen Abuja 7. desember. Før den tid skal missene reise rundt i landet.

TRYGT FRAMME: Miss Norway, Kathrine Sørland, ble godt passet på da hun kom til Nigeria 11.november. Men kontakt med barna får en miss lov til å ha.