Minst 100 mennesker fortsatt innesperret i New Zealand

Snart er det natt, noe som ytterligere vanskeliggjør redningsarbeidet. Man frykter 400 døde på «New Zealands mørkeste dag».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Desperate rop fra sammenraste bygninger høres fortsatt i byen Christchurch på New Zealand. Øylandet ligger ti timer foran oss, dermed går det mot natt.

Fortsatt er minst 100 mennesker innesperret i sammenraste bygninger etter jordskjelvet som målte 6,3 på Richters skala. De står foran sitt livs mørkeste natt.

- Vi vil fortsette redningsarbeidet gjennom natta for å søke etter overlevende, sier leder for sivilforsvaret, John Hamilton, til news.com.au.

Fortvilte pårørende Hamilton melder om vanskelige redningsforhold med dårlig vær. Det skal være mindre barn i ruinene og fortvilte øyenvitner forteller hvordan deres kjære ble begravet av bygningsmasser.

En kvinne forteller at hun fikk en tekstmelding fra sønnen sin, som ligger innesperret. «Vær så snill, ring meg mor, ring meg», skrev sønnen.

Kvinnen vet fortsatt ikke hvor sønnen er eller om han er i live, men hun hadde fått en tekstmelding til der det sto at sønnen var glad i henne.

I videoen øverst i saken er en kvinne fortvilet etter at en venn ikke kom seg ut av en sammenrast bygning.

- Han kom seg ikke ut, sier kvinnen.

65 mennesker omkommet - Dette kan være vårt lands mørkeste dag, sa statsminister John Key etter å ha landet i katastrofebyen.

Det er bare fire måneder siden Christchurch opplevde et enda sterkere jordskjelv, den gangen kom skjelvet dypere og ingen mennesker døde, til tross for materielle ødeleggelser til 30 milliarder kroner.

Nå har det imidlertid gått langt verre. 65 mennesker er foreløpig bekreftet omkommet, men tallene er ventet å stige utover natta i New Zealand.

To busser ble knust da bygninger kollapset, mens flere landemerker som katedralen og TV-stasjonen har fått store skader og mennesker er innesperret. Det var også branner i bygningene, noe som har vanskeliggjort redningsarbeidet.

Australia sender Hercules-fly Verst er det i Pyne Gould Guinness-bygningen som er totalskadd. Minst 30 mennesker skal være innesperret i bygningen. I Forsyth Barr-tårnet ble trappetårnet knust under jordskjelvet.

Mange mennesker er dermed fanget oppe i etasjene og redningsarbeidere jobber nå med å få dem ned.

12 japanske språkstudenter er fortsatt savnet etter at bygningen de var i kollapset.

Australia har nære bånd til New Zealand og to Hercules-fly er på vei med nødhjelp og redningsarbeidere.

Dagbladet.no oppdaterer saken