Minst 10.000 mindreårige asylsøkere er sporløst borte etter ankomst til Europa

Europol frykter flyktningene blir seksuelt utnyttet.

GRENSEKONTROLL: Svensk grensepoliti gjennomfører en kontroll på Öresunds-tiget ved Hyllie stasjon i Malmø sent i høst. FOTO: Krister Hansson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB scanpix
GRENSEKONTROLL: Svensk grensepoliti gjennomfører en kontroll på Öresunds-tiget ved Hyllie stasjon i Malmø sent i høst. FOTO: Krister Hansson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minst 10.000 enslige, mindreårige asylsøkere har forsvunnet etter ankomst til Europa, fastslår Europol, ifølge The Guardian.

Bare i Italia har 5.000 barn forsvunnet.

1000 forsvant i Sverige
Europol-sjef, Brian Donald, advarer mot at en sofistikert pan-europeisk «kriminell infrastruktur» nå går målrettet etter flyktninger.

- Det er ikke urimelig å hevde at vi snakker om over 10.000 barn. Ikke alle vil ha blitt utnyttet til å gjøre noe kriminelt, noen av dem kan ha blitt overlatt til familiemedlemmer. Men vi vet ikke hvor de er, hva de gjør eller hvem de er sammen med, sier Donald.

Også i Norge har mange mindreårige asylsøkere forsvunnet. I midten av januar fortalte UDI at 781 barn har forsvunnet fra norske mottak siden 2013.

I oktober fortalte myndighetene i den svenske havnebyen Trelleborg at bare der hadde det forsvunnet rundt 1000 barn den siste måneden. En annen svensk rapport fastslo at det finnes «veldig lite informasjon om hva som skjer etter forsvinningene».

Blir seksuelt utnyttet
De dystre forsvinningstallene ser ut til å være økende i de fleste europeiske land. I Storbritannia har antall forsvinninger blitt doblet det siste året, noe som gjør at man frykter at kriminelle gjenger målrettet går etter flyktninger.

Europol sitter på bevis som viser at enslige, mindreårige asylsøkere er blitt seksuelt utnyttet i Europa. De frykter også at barna blir brukt som slaver eller i annen kriminell aktivitet. I Tyskland og Ungarn skal et stort antall kriminelle ha blitt pågrepet og fengslet for å utnytte flyktninger.

- Det finnes fengsler i Tyskland og Ungarn der den store majoriteten er folk som har blitt arrestert for kriminell aktivitet som knytter seg til flyktningkrisen, sier Donald i Europol.

Kan være flere
Redd Barna anslår at rundt 26.000 enslige, mindreårige asylsøkere ankom Europa i fjor. Europol anslår at 27 prosent av den millionen flyktninger som kom til Europa i fjor var mindreårige.

- Om de er registrert eller ikke, så snakker vi om 270.000 barn. Ikke alle disse kom alene, men vi sitter på bevis som forteller oss at mange av dem kanskje gjorde det, sier Donald.

Det indikerer at anslaget på 10.000 forsvunnede mindreårige asylsøkere kan være for lavt.

Talsmann for The International Organization for Migragtion, Leonard Doyle, kaller anslaget «sjokkerende, men ikke overraskende». Han mener man må regne med at mange av barna blir utnyttet.

- La oss håpe EU virkelig går inn for å finne disse barna, hjelper dem og gjenforener dem med sine familier, sier Doyle til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer