I DETTE OMRÅDET:  Snøskredet gikk her i Khumbu-regionen. Her et bilde i finvær fra 18. mai 2013 i forbindelse med 60-års jubileet for Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgoys aller første erobring av toppen. Foto: Adrian Ballinger, Alpenglow Expeditions/AP/NTB Scanpix.
I DETTE OMRÅDET: Snøskredet gikk her i Khumbu-regionen. Her et bilde i finvær fra 18. mai 2013 i forbindelse med 60-års jubileet for Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgoys aller første erobring av toppen. Foto: Adrian Ballinger, Alpenglow Expeditions/AP/NTB Scanpix.Vis mer

Minst 11 funnet døde i snøskredet under Mount Everest

Fem nordmenn følger redningsaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst  11 av de 15 nepalske guidene som ble tatt av snøskred på den mest vanlige ruten opp til verdens høyeste fjell Mount Everest, er funnet døde, melder nyhetsbyrået AFP fredag formiddag  norsk tid.

Dette er den verste enkeltulykken i Mount Everest i moderne tid.

Fram til nå har den verste enkelthendelsen på Mount Everest vært en ulykke i 1996 der åtte personer mistet livet.I fjor sommer mistet til sammen åtte personer livet i fjellet i løpet av klatresesongen.

Over 300 klatrere fra en rekke land og om lag 400 lokale sherpaer ligger ved base camp på 5 300 meter og forbereder seg på å bestige fjellet i mai.

Ifølge VG er det minst fem norske klatrere som nå følger redningsaksjonen.

Mange flere ble skadd i snøskredet, ifølge Ang Tshering Sherpa, president i Nepals fjellklatrerforbund.

Skredet gikk i 5.800 meters høyde i et område som kalles «popcorn field», på veien til brefallet Khumbu. Flere hundre fjellklatrere og guider er samlet ved base camp.

Flere hundre klatrere
De 15 sherpaene jobbet for en gruppe på flere hundre klatrere, som etter planen skal være på toppen  av det 8 848 meter høye fjellet i løpet av mai etter den klassiske ruta der Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgoy kom helt opp som de første  29.mai 1953.

Ekspedisjonen starter ved base camp på 5 300 meter

Fire av de døde personene er gravd fram fra snømassene, mens to er i ferd med å bli gravd fram.

Skredet gikk rundt klokka 06.30 lokal tid, og skal ha gått rett under  Camp 2 på 6400 meters høyde. Sherpaene hadde gått foran for å feste tau.

Tre helikoptere har blitt sendt til stedet, opplyser turistkontoret til BBC.
Over 4 000 på toppen Over 4 000 klatrere har nådd toppen av Mount Everest av etter at Edmund Hillary fra New Zealand og hans nepalske sherpa Tenzing Norgoy var først.

Over 100 personer har mistet livet i forsøket på å nå toppen.

Våren er den store klatresesongen i Himalaya, og myndighetene i Nepal  har i år planlagt å øke sikkerhet å redningsmannskap i takt med den store økningen av klatrere som vil ta utfordringen.

 EN AV VERDENS LENGSTE ISBREER:  Snøskredet skjedde ved Khumbu-isbreen, som er regnet for en av de mest risikopregede passeringepunktene langs Hillary-ruta på vei opp til toppen av Mount Everest. Dette bildet er tatt i 2009. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix.
EN AV VERDENS LENGSTE ISBREER: Snøskredet skjedde ved Khumbu-isbreen, som er regnet for en av de mest risikopregede passeringepunktene langs Hillary-ruta på vei opp til toppen av Mount Everest. Dette bildet er tatt i 2009. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix. Vis mer