Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 11 omkom i uvær i Norden

Trærne lå slengt som pinneved over veiene etter at uværet hadde rast over store deler av Nord-Europa i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst elleve mennesker omkom i Sverige og Danmark, mens tre mistet livet i Storbritannia. I Tyskland er to personer savnet. I Sverige og Danmark var det den kraftige vinden, med orkans styrke i kastene, som førte til dødsfall og ødeleggelser. Det var livsfarlig å bevege seg utendørs mens stormen raste som verst. Områdene sør og vest i Sverige ble hardest rammet. Her omkom minst sju mennesker, veier og annen transport ble sperret.

Truffet av trær

De fleste av de omkomne ble truffet av trær som falt over veiene. En mann som var ute og kjørte sammen med familien i Eriksmåla utenfor Växjö gikk ut av bilen for å se om det var mulig å komme forbi et tre som lå i veibanen. Da ble han truffet av et nytt tre, rett foran øynene på familien, skriver Aftonbladet.

- Det bare øser ned med trær, sa polititalsmann Mats Antonsson til Aftonbladet.

En mann omkom på en gård i Skurup i Skåne da han havnet under noen halmballer som blåste over ende, mens en mann i 90-årene døde da han falt ned fra en stige i den kraftige vinden.

Flere har også blitt skadd, blant annet ei lita jente som fikk hodeskader, og to brannmenn som ble skadd under redningsarbeid. 30 busspassasjerer satt innesperret i 12 timer etter at sju trær falt over bussen.

Mistet strømmen

400.000 husstander mistet strømmen. Helikoptre ble tatt i bruk for å få oversikt over bruddene på ledningsnettet, og mange ville få tilbake strømmen i løpet av søndagen. Men strømleverandørene advarte om at kunder på landsbygda kunne komme til å være strømløse i en uke. Fire av Sveriges 11 atomreaktorer ble også stengt under uværet.

200.000 mistet forbindelsen på fasttelefonen, og nødnummeret ble slått ut lørdag kveld.

Både togtrafikk og flytrafikk måtte innstilles og mange veier ble sperret. Øresundbroen mellom Sverige og Danmark ble stengt allerede i gpr ettermiddag.

I dag tidlig var de større veiene framkommelige igjen, mens mange mindre veier fortsatt var sperret, og det kan ta flere dager å rydde opp, advarer veimyndighetene.

Fire dansker døde

I Danmark krevde uværet fire menneskeliv. To menn mistet livet da de ble truffet av trær som blåste over ende i de danske byene Odense og Østrup lørdag, mens to menn mistet livet da de ble truffet av et nedblåst tak i byen Assens vest på den danske øye Fyn. 60.000 danske husstander mistet strømmen.

Flere hundre mennesker ble evakuert fra området rundt Skive-fjorden på Jylland på grunn av fare for oversvømmelser. Og også her ble mye av trafikken lammet på grunn av vindfall.

I innsjøen Brahmsee i Nord-Tyskland lette dykkere etter to kajakkpadlere som er savnet etter at kajakkene deres veltet i den sterke vinden.

Oversvømmelser

Også i Storbritannia har uværet kostet liv og ført til ødeleggelser. Minst tre mennesker mistet livet i flom i det nordvestlige England. To eldre kvinner ble funnet omkommet i hjemmene sine i Carlisle, som er verst rammet. Flere tusen mennesker ble evakuert da flomvannet fylte gatene i byen, melder BBCs nettsider. Ytterligere en mann døde da en låve raste sammen i Cumbria. En person er savnet.

En britisk ferje med omkring 100 personer om bord gikk på grunn utenfor vestkysten av Skottland, men ble søndag morgen tauet i land.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media