Minst 12 drept av selvmordsaksjonist i Jerusalem

Minst 12 mennesker ble drept da en selvmordsaksjonist sprengte seg i lufta på en buss i Jerusalem torsdag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som antatas å være en palestinsk selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta på en full rush-buss i Jerusalem i dag tidlig. Han drepte seg selv og minst 12 passasjerer. Mange skolebarn var på bussen. Omkring 40 er såret, sju av dem er alvorlig.

Statsminister Ariel Sharon lover en rask reaksjon «for å stoppe bølgen av terroraksjoner». Sharon har hatt møte med forsvarsminister Shaul Mofaz og «adekvate ordre» har blitt gitt til hæren, sa en talsmann for den israelske statsministeren.

Den palestinske presidenten Yasser Arafat fordømmer «drap på uskyldige mennesker, være seg sivile israelere eller palestinere».

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet.

Israel inn i Betlehem

Flere israelske militærjeeper og en stridsvogn kjørte inn i byen Betlehem på Vestbredden før selvmordsaksjonen i dag, melder en AFP-journalist i byen.

Hæren arresterte seks palestinske menn, men vil ikke gi detaljer om operasjonen.

Den israelske hæren trakk seg ut av Betlehem 19. august i år etter en avtale om at Israel skulle gjøre en slutt på sin reokkupasjon av byen og palestinerne skulle garantere en slutt på angrep mot Israel.

Full buss

Bomben gikk av i bydelen Kiryat Menachem omkring 06.15 i dag tidlig.

- En selvmordsbomber gikk på bussen, vi vet ikke når, sier Jerusalems politisjef Mickey Levy.

Elever blant de sårede

Barnas matpakker og skolebøker ligger spredt på gatene omkring den ødelagte bussen, melder israelsk radio.

En ødelagt, forkullet overkropp hang ut av hullet i bussen der det en gang var et vindu.

- Eksplosjonen var så høy at jeg trodde hele taket skulle forsvinne, sier Ariel Gino som bor i bydelen til Reuters.

Han sprang ut og fant skrikende mennesker liggende på gata.

- Fem eller seks var fortsatt i bussen, de beveget seg ikke, forteller Gino. - Det er elever blant de sårede, sier Yeruham Mandola, en talsmann for sykehuset ifølge AP. Han kan foreløpig ikke opplyse hvor mange av de sårede som er skolebarn.

En 13 år gammel jente er blant ofrene.

Fordømmer

David Baker fra statsminister Ariel Sharons kontor fordømmer angrepet.

- Palestinske terrorister forsetter med sin bloddryppende agenda og de er først fornøyd når uskyldige israelske liv blir tatt, sier Baker til AP.

Dette er den første selvmordsaksjonen siden 4. november. Da drepte en bombe to mennesker på et kjøpesenter. Dette er den første selvmordsbombem i Jerusalem side juni. Da svarte Israel med å sende tropper for å gjenokkupere palestinstyrte stater på Vestbanken.

Israel inn i Gaza

Tidligere i dag kjørte israelske tanks og helikopter inn i den sørlige Gaza-stripen og blåste i stykker hjemmet til den palistinske militante Talal Abu Zarifa. Vitner forteller at tanks omringet huset i byen Abasan og beordret folk til forlate stedet før de ødela huset.

Mannen, som er medlem av radikale Democratic Front for the Liberation of Palestine er på Israels liste over ettersøkte militante. Men han skal ikke ha vært hjemme på tidspunktet.

Troppene stengte også av elektrisiteten i Abasan og gikk inn i nabobyene Khuza og Boni Suhaila.

Tre ble skadet i Abasan, rapporterer helsevesenet til Reuters. Minst 1674 palestinere og 640 israelere er drept etter opprøret mot den israelske okkupasjonen startet i september i 2000-

Nei til samtaler

Selvmordsaksjonen får politiske følger. En ny fredsplan for palestinerne og israelerne, det såkalte veikartet for fred, forberedt av den internasjonale kvartetten FN, USA, Russland og EU skal diskuteres neste måned. Israel har bedt USA om å vente med å offentliggjøre planen til etter valget januar neste år.

- Selvmordsaksjonene utelukker enhver diskusjon om fred, det er rett og slett ikke fornuftig, sa en talsmann for det israelske utenriksdepartementet torsdag, melder NTB.

<B>10 DØDE:</B> Redningsmannskapet driver nå opprydning i området bombem gikk av.
MINST 10 DREPT:</B> Denne bussen gikk i lufta i dag tidlig.
ISRAEL GÅR INN I BETLEHEM:</B> Den israelske hæren trakk seg ut av Betlehem 19. august i år etter en avtale om at Israel skulle gjøre en slutt på sin reokkupasjon av byen.