Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 12 personer skutt og drept under Batman-premiere

50 skadd. - Kinogjengerne trodde det var en del av filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Sykehus i byen har registrert flere barn blant de skadde. Ett av dem er seks år gammelt, et annet oppgis å være tre måneder gammelt, melder KUSA-TV.

Politiet opplyser at minst 12 personer drept og 50 skadd, etter at en mann (24) åpnet ild under premieren av Batman-filmen «The dark knight rises» i byen Aurora i USAs delstat Colorado. Dødstallet ble nylig nedjustert fra 14. Tilstanden til fire av de skadde er kritisk.

- Rundt klokka 00:30 stilte gjerningsmannen seg opp på kinoen. Vitner sier at han kastet fra seg en boks som lagde en hveselyd. Vi vet at han deretter åpnet ild, sier politisjef Dan Oates under en pressekonferanse.

Mannen, som er 24 år gammel og fra stedet, ble senere pågrepet i en bil ved kinoen. Han var da ikledd gassmaske og skuddsikker vest, og var væpnet med én rifle og ett håndvåpen. Ytterligere ett våpen er blitt funnet inne på kinoen, opplyser politisjefen.

- Akkurat nå har vi ingen bevis for at det var ytterligere gjerningspersoner. Det ser ut til at han var alene, sier Oates.

Mistenkte har sagt til politiet at han oppbevarer sprengstoff hjemme. Området rundt boligen er nå avsperret og gjennomsøkes for eksplosiver. Bombefrykt har også ført til at parkeringsplassen foran kinoen er avstengt.

Politisjefen opplyser at 10 av ofrene døde på stedet og fire på sykehus.

- Folk falt rundt oss Filmen ble vist i tre ulike kinosaler. Det nøyaktige hendelsesforløpet er så langt uklart. Vitner i salen sier de først trodde at den bevæpnede mannen var et slags publisitetsstunt og en del av premieren.

Vitner sier at mannen var ikledd svarte klær, som minner om de brukt av taktiske politienhete. Han skal ha skutt folk metodisk mens de forsøkte å flykte fra kinosalen, ifølge MSNBC.

BLODIG: Politisjef i Aurora, Daniel Oates, sier de så langt har telt 14 døde og rundt 50 skadd etter massakren. Foto: AP Photo/Ed Andrieski/Scanpix
BLODIG: Politisjef i Aurora, Daniel Oates, sier de så langt har telt 14 døde og rundt 50 skadd etter massakren. Foto: AP Photo/Ed Andrieski/Scanpix Vis mer

Benjamin Fernandez (30) forteller til den lokale avisen Denver Post at han fulgte med på filmen da han hørte en rekke eksplosjoner. Han forteller at mennesker løp ut av kinosalen og at det ble skutt rundt dem. Han forteller at folk falt rundt ham, inkludert en liten jente.

- Folk som var der inne fortalte oss at de trodde det var den del av filmen. De hørte det de trodde var kinaputter, høye smell og plutselig så de kulene fyke rundt dem, forteller Brenda Stuart, reporter i 850 KOA Radio, til Sky News.

Paul Otermat var på kino sammen med kjæresten da mannen begynte å skyte.

- En mann kom inn nødutgangen. Jeg trodde en liten stund det var et slags publisitetsstunt, men så kastet han tåregass mot publikum, sier han til Sky News.

BOMBEFRYKT: Politiet gjennomsøker en bil på parkeringsplassen ved kinoen med bomberobot. Foto: SKY9
BOMBEFRYKT: Politiet gjennomsøker en bil på parkeringsplassen ved kinoen med bomberobot. Foto: SKY9 Vis mer

- Han begynte å skyte mot folkemengden. Vi dukket ned og jeg og kjæresten min dro oss ut av kinosalen. Vi løp gjennom lobbyen, hørte flere skudd, og løp ut på parkeringsplassen, slang oss i bilen, og kjørte vekk.

Et provisorisk sykehus har blitt satt opp ved et kjøpesenter for å behandle de skadde, melder Sky News. Via sambandet opplyser politiet at opptil 50 pasienter er håndtert.
 
  Det føderale etterforskningsbyrået FBI er koblet på saken.

- Vi samarbeider med det lokale politiet. Våre kondolanser går til de som er rammet, og har et betydelig antall etterforskere på saken. Det vi nå gjør, er å be om bistand fra publikum. Vi må snakke med potensielle vitner, sier en representant for FBI under pressekonferansen.

President Barack Obama ble informert om skytingen klokka 05.26 østkysttid av antiterror-toppsjef John Brennan. FBI understreker at det så langt ikke er noe som knytter hendelsen til noen terrorgruppe.

- Michelle og jeg er sjokkerte, sier presidenten i en uttalelse.

MIDNATTSPREMIERE: Det var under en midtnattspremiere av den nye Batman-filmen at en mann med gassmaske åpnet ild.  Foto: AP Photo/The Denver Post, Karl Gehring
MIDNATTSPREMIERE: Det var under en midtnattspremiere av den nye Batman-filmen at en mann med gassmaske åpnet ild. Foto: AP Photo/The Denver Post, Karl Gehring Vis mer

- Når vi blir konfrontert av mørke, utfordrende øyeblikk, må vi komme sammen som én amerikansk familie. Alle må ha folket i Aurora i tankene og bønnene, mens de nå konfronterer tapet av familie, venner og naboer. Vi må stå sammen med dem i de utfordrende timene og dagene framover, fortsetter han.

MINST 14 DREPT: Folk har samlet seg utenfor kinoen i Aurora etter ksyteepisoden. Foto: AP Photo/Karl Gehring, The Denver Post
MINST 14 DREPT: Folk har samlet seg utenfor kinoen i Aurora etter ksyteepisoden. Foto: AP Photo/Karl Gehring, The Denver Post Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!