STÅR FAST: Minst 120 000 flypassasjerer i Norge og langt flere i det øvrige Europa står i dag fast grunnet vulkansk aske. Dette er situasjonen i avgangshallen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: OSL
STÅR FAST: Minst 120 000 flypassasjerer i Norge og langt flere i det øvrige Europa står i dag fast grunnet vulkansk aske. Dette er situasjonen i avgangshallen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: OSLVis mer

Minst 120 000 personer rammes av flystansen bare i Norge

Vulkanutbruddet på Island lammer flytrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Avinor utvider stengningen av luftrommet i Norge til Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet, og i Sverige ble luftrommet nord for Luleå stengt.

• Står du fast på grunn av asken? Tips Dagbladet.no på 2400@dagbladet.no

Fra rundt klokken 10 i dag blir trolig hele Norge stengt for flytrafikk. På Østlandet er flyplassene åpne inntil videre.

Dette vil ramme minst 120 000 flypassasjerer bare i Norge, opplyser Sindre Ånonsen
pressesjef i Avinor.

- Asken rammer hardtI tillegg kommer passasjerer på de tre flyplassene som ikke er Avinor her til lands, Sandefjord lufthavn Torp, Moss lufthavn og Stord lufthavn.

- Asken vil gå svært hardt ut over passasjerene i dag. De som skal til Norge fra andre flyplasser vil også bli rammet. Det totale antallet personer som rammes er derfor vanskelig å fastslå, sier Ånonsen.

Nå avholder Avinor et krisemøte sammen med flere andre flytårn i Europa for å finne ut hvordan de skal løse krisen.

- Dette er et naturfenomen og det er ingenting vi kan gjøre bortsett fra å vente til asken forsvinner. Vi setter sikkerhet først. Partikler fra asken vil kunne komme inn i luftinntak i flyene. Den kan også påvirke motorene, sier Ånonsen.

BBC melder at en lang rekke flyplasser over Storbritannia er stengt eller alvorlig rammet av asketrusselen. Mange hundre flyvninger er innstilt.

VELTER INN OVER NORGE: Dette bildet er tatt i 7000 fots høyde, og viser vulkantåka over fjell og skylag. Foto: Jon Gustafsson/Helicopter Service Of Iceland
VELTER INN OVER NORGE: Dette bildet er tatt i 7000 fots høyde, og viser vulkantåka over fjell og skylag. Foto: Jon Gustafsson/Helicopter Service Of Iceland Vis mer

- Det er umulig å si hvor mye aske som daler ned. Det kan være en trussel i disse områdene fra nå til i morgen eller fredag, sier Matt Dobson ved MeteoGroup til Daily Mail.

Sykehus får utfordringer
Reykjavik meldes det at man må regne med at luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland samt deler av Storbritannia og Danmark kan stenges i dag.

- Etter at lufttrafikken i Nord-Norge ble stengt har vi ikke kunnet frakte pasienter i fly eller helikopter, sier daglig leder Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten til Dagbladet.

Det betyr at sykehusene må finne alternative transportmuligheter eller ta vare på pasientene på annet vis, forklarer han.

Aske fra vulkaner kan ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse.

- Dette kan utvilsomt få uheldige følger. Det finnes alternative løsninger, men de er ikke like gode, sier Juell.

Krisemøter Helse Nords beredskapsledelse hadde i går kveld møte for å kartlegge utfordringene de trolig møter i dag.

- Vi har forberedt oss på hvordan kapasiteten er ved de ulike sykehusene rundt omkring i landsdelen. Alvorlig syke må stabiliseres og behandles der de er eller sendes med bil. Det kan bli en utfordring for kapasiteten ved sykehus og ambulansetjenestene, sier informasjonsdirektør Kristian I. Fanghol til Dagbladet.

Utfordring Han understreker at sykehusene er godt skodd til å ta i mot og stabilisere pasienter.

- Dersom det er noen som skal ha spesiell behandling, kan det bli en utfordring.

Han sier Helse Nord er bekymret dersom situasjonen vedvarer, og at pasienttransporten blir ekstremt sårbar når Luftambulansetjenesten blir lammet.

Kan ta liv Seniorrådgiver Tor Øydvin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge forteller at de har måttet forskyve et ambulanseflyoppdrag.

- Det har foreløpig ikke fått noen konsekvenser, men vi har fått beskjed fra Helse Nord om å se på muligheten for å høyne beredskap for bakkeambulanser og intensivplasser ved lokalsykehus, sier Øydvin.

- Hva som helst kan skje når som helst. Vi er bare nødt til å takle det, men i verste fall kan liv gå tapt, sier han.

SLIK RAMMER ASKEN: Dette siste prognose for askespredningen. Den røde streken viser hvor asken vil befinne seg fra bakken og opp til 20 000 fot. Den grønne streken viser området flyene kan ha problemer med å fly, mellom 20 000 og 35 000 fot. Den blå streken indikerer aske fra 35 000 til 55 000 fot. Foto: VAAC
SLIK RAMMER ASKEN: Dette siste prognose for askespredningen. Den røde streken viser hvor asken vil befinne seg fra bakken og opp til 20 000 fot. Den grønne streken viser området flyene kan ha problemer med å fly, mellom 20 000 og 35 000 fot. Den blå streken indikerer aske fra 35 000 til 55 000 fot. Foto: VAAC Vis mer