ALVORLIG ULYKKE. Nødetatene rykket i dag tidlig ut til bussulykke mellom Valencia og Barcelona i Spania. Flesteparten av passasjerene skal ha vært utvesklingsstudenter gjennom det europeiske programmet Erasmus. UD undersøker om det var nordmenn om bord.  Foto: AP / NTB scanpix
ALVORLIG ULYKKE. Nødetatene rykket i dag tidlig ut til bussulykke mellom Valencia og Barcelona i Spania. Flesteparten av passasjerene skal ha vært utvesklingsstudenter gjennom det europeiske programmet Erasmus. UD undersøker om det var nordmenn om bord. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Minst 13 døde i bussulykke i Spania - flesteparten av passasjerene er utvekslingsstudenter

Nordmenn skal være skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 13 mennesker er døde etter at en buss kolliderte på en motorvei ved Freginals mellom Barcelona og Valencia rundt klokka 06.00 i dag tidlig, bekrefter innenriksminister Jordi Jané i landsdelen Catalonia.

Det var 61 personer om bord i bussen, de fleste av dem utvekslingsstudenter som tar del i det europeiske utvekslingsprogrammet Erasmus.

- Nordmenn skadd Flere spanske medier, blant annet avisa El Mundo, melder at det er nordmenn blant de skadde i ulykken. Andre skadde skal være fra Sveits, Storbritannia, Tyrkia, Sverige og Ukraina.

- De fleste er Erasmus-studenter mellom 20-29 år med forskjellige nasjonaliteter. Vi forsøker å få en oversikt over ofrene, sier Jané.

UD vet foreløpig ikke om det var nordmenn involvert i ulykken.

- Vi undersøker saken, men foreløpig er det for tidlig å si noe, sier underddirektør i UD, Kristin Enstad, til Dagbladet.

De fleste av studentene skal ha vært studenter ved Universitetet i Barcelona.

34 skadd Ifølge El Mundo er 34 passasjerer fraktet til et sykehus i Tarragona med skader. Catalonia-innenriksminister Jordi Jané sier til El Pais at de ikke frykter for livet til noen av de skadde. 13 skal være utskrevet søndag ettermiddag.

Ifølge Jané ble ulykken trolig forårsaket av menneskelig feil. Sjåføren overlevde og skal nå være inne til avhør hos politiet. En foreløpig promilleprøve viser ifølge El Mundo at føreren ikke var påvirket av alkohol.

Han forklarer at bussen traff autovernet på høyre side av veien før den svingte brått og havnet på feil side av motorveien. Der kolliderte den med et møtende kjøretøy før den veltet. De to i personbilen skal ha blitt skadd.

  Bussen var på vei nordover fra festivalen Las Fallas i Valencia. Freginals ligger omkring to timers kjøretur sør for Barcelona. Bussen skal ha vært den siste i rekke i et følge på totalt fem busser som kjørte nordvover.

«Et svart punkt» Statsministeren i landsdelen Catalonia, Carles Puigmont, har erklært to dagers landesorg etter ulykka. Han har overbrakt sine kondolanser til familiene til de omkomne.

Og han har lovet all mulig hjelp til de skadde.  

En av innbyggerne i Freginals, hvor ulykka skjedde, sier ulykkesstedet er «et svart punkt når det gjelder ulykker», til den spanske fjernsynskanalen RTVE.

Innleide busser Alejandro López er eieren av busselskapet Autocares Alejandro de Mollet del Vallès som i fem busser skulle frakte studentene fra Valencia til Barcelona. Han kjørte den fjerde av bussene.

- I dag klokka fire om morgenen forlot vi Valencia  i retning Plaza de España i Barcelona, sier han til avisa El País.  

- Før vi krysset brua over elva Ebro mistet jeg av syne min kollega som kjørte den femte bussen bak meg. Jeg så ham ikke og begynte å få mistanke, sier sjåføren.  

MENNESKELIG FEIL: Ifølge Catalonias innenriksminister Jordi Jané er ulykken trolig forårsaket av en menneskelig feil. Foto:  EPA/JAUME SELLART/NTB scanpix
MENNESKELIG FEIL: Ifølge Catalonias innenriksminister Jordi Jané er ulykken trolig forårsaket av en menneskelig feil. Foto: EPA/JAUME SELLART/NTB scanpix Vis mer

Det ble først rapportert om 14 omkomne, men dette tallet ble søndag ettermiddag nedjustert til 13.