Minst 13 drept i voldsomme branner i California

Mer enn 600 boliger er brent ned, og titusenvis av mennesker er evakuert fra hjemmene sine. California er herjet av de verste brannene på over ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 30.000 boliger er truet av flammene.

- Vi har fått bekreftet at 11 personer har mistet livet så langt, sa talskvinne for politiet i San Diego, Adriana Uribe, sent søndag kveld.

San Diego er det verst rammede området i California. Minst åtte personer er omkommet og over 100.000 hektar er svidd av i fire forskjellig branner.

Minst to av de omkomne ble innhentet av flammene ved San Diego da de forsøkte å komme seg unna i bil. En annen døde av overanstrengelse da han forsøkte å redde boligen sin, og en fjerde døde av hjertesvikt da han sto og så på at hjemmet brant ned.

Unntakstilstand

Brannene er fortsatt ute av kontroll i Ventura og San Bernardino nord og øst for Los Angeles. 20.000 brannmenn deltar i slokkingsarbeidet.

Guvernør Gray Davis erklærte søndag unntakstilstand i de to områdene og har bedt president George W. Bush om å erklære dem for katastrofeområder.

- Dette er de verste brannene vi har hatt i California på 10 år, sa Davis søndag.

Røde Kors har satt opp 20 sentre rundt om i California for å hjelpe tusenvis av evakuerte personer. Andre har valgt å bli i hjemmene sine og setter sin lit til at brannmannskapene klarer jobben

- Jeg så ut av huset og trodde jeg var havnet i helvetet. Det var rødt overalt, utrolig, sa Joe Wronowicz, ifølge CNN.

Påsatt

Minst to av brannene er påsatt, opplyser politiet. Høye temperaturer og kraftig vind har forsterket brannene.

I tillegg fører ekstremt lav fuktighet, år med lite nedbør og barkebiller til at trærne nærmest eksploderer når flammene får tak.

Flere motorveier er blitt stengt på grunn av brannene.

Også flytrafikken ble rammet av brannene i helga. Søndag ble mellom 30 og 40 fly forhindret fra å lande fordi et kontrolltårn måtte evakueres på grunn av at flammene nærmet seg.

Ifølge værvarselet vil det bli kraftig vind også de neste dagene, noe som vil gjøre det svært vanskelig for brannmannskapene å få kontroll over flammene.

(NTB)

INFERNO: California er rammet av de verste brannene på ti år. Så langt har 13 personer mistet livet.