KORTSVINDEL: Skimming skjer når svindlere monterer en ekstern kortleser og et lite videokamera på minibankterminalen.
KORTSVINDEL: Skimming skjer når svindlere monterer en ekstern kortleser og et lite videokamera på minibankterminalen.Vis mer

Minst 1300 kortkunder berørt av svindel

Kopieringsutstyr funnet på sju Jet-stasjoner på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En rekke bankkunder er berørt av en omfattende kortsvindelsak rettet mot Jet-stasjoner på Østlandet.

- Sju Jet-stasjoner er rammet. Det er oppdaget skimmingutstyr på stasjoner i Moss, Rygge, Kirkeveien i Oslo, Asker, Høvik og på to stasjoner i Larvik, opplyser Karianne Mogård ved informasjonsseksjonen i Kripos til Dagbladet.no.

Kripos har foreløpig ikke oversikt over hvor mange kortkunder som er berørt. Trolig er det snakk om flere tusen.

Utstyret som ble brukt til den ulovlige kopieringen var festet inne i automaten, noe som gjorde det umulig for bankkundene å oppdage.

En rekke banker rammet
Svindelen ble oppdaget gjennom regelmessige inspeksjoner av stajonsområdet fra JET sine tilsynsmenn, og skal ha funnet sted i løpet av to uker i februar. En rekke banker oppgir at deres kunder er rammet.

Sparebank 1 sier til NRK Østfold at 1200 av deres kunder skal ha fått bankkortene sine ulovlig kopiert. Det er avdekket femten uttak hos i alt femten av deres kunder. Sparebank 1-kundene har blitt svindlet for drøyt 100 000 kroner.

- Det er snakk om avansert utstyr som noen har montert i betalingsterminalene. Dette utstyret kopierer og fanger opp all informasjon i de kortene som blir brukt. Den informasjonen blir så benyttet til å produsere nye kort som kan brukes til å ta ut penger på ulovlig vis. Det er veldig avansert utstyr og vanskelig å få øye på, forteller Informasjonssjef Ivar Christoffersen i Sparebank 1.

Kortene som ble kopiert har blitt tatt i bruk i Polen, og det skal også ha blitt forsøkt å tappe kontoer i Belgia og Nederland, ifølge NRK Østfold.

- Vi har sett forsøk på misbruk av seks bankort. Så langt har vi sperret hundre kort for kontantuttak, i tillegg har vi mange kort under oppsikt, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea til Dagbladet.no.

Også DnB Nor kunder er rammet, men banken har ikke oversikt over hvor mange.

- En del av våre kunder har vært på disse Jet-stasjonene. Vi har avslørt både svindel og forsøk på svindel, bekrefter Marit Giske, informasjonsrådgiver i DnB Nor.

Skandiabanken har ingen opplysninger om at deres kunder er rammet.

- Alvorlig
- Vi ser meget alvorlig på slike kriminelle handlinger. Vi har et nært samarbeid med bankene og med Kripos om opprullingen av dette. Etter at vi ble gjort kjent med skimmingforsøkene så har vi skjerpet kontrollrutinene våre. Blant annet sjekker vi nå stasjonene våre for skimmingutstyr flere ganger om dagen, sier Klaus Mullekov, salgssjef for Jet Norge og Danmark til Dagbladet.no.

Hans ansatte oppdaget skimmingen på Jet i Kirkeveien i Oslo.

- Her tror vi at vi klarte å avsløre svindelen før noen ble rammet, og det er vi glade for, sier han.

Mullekov oppfordrer folk til å være nøye med å skjule pinkodene når de tastes inn.

- Utstyret er slik at hvis de ikke ser pinkodene så får de ikke ut penger. Derfor er det viktig å skjule inntastingen med hånda.

Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNGH) viser at kortsvindelen her til lands øker. Første halvår 2008 ble det svindlet med kort for 83 millioner kroner. En økning på 20 prosent fra samme periode året før.

Skimming skjer når svindlere monterer en ekstern kortleser og et lite videokamera på minibankterminalen. Når du tar ut penger blir data fra ditt kort kopiert og kameraet fanger opp koden du taster inn.  Oppdager du uregelmessigheter ved en minibankterminal er det viktig å melde fra til bank eller politi.