Minst 13 000 savnet

MANAGUA (NTB-DPA-AFP): Orkanen «Mitch» har nå offisielt kostet 6 500 mennesker livet, men tallet kan bli mye, mye høyere. Minst 13 000 mennesker er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORKAN-TRAGEDIEN: En mann i Amatitlan sør for Guatemala by forsøker å redde bilen sin etter at gatene ble oversvømmet som følge av uværet de siste dagene. 6.500 mennesker har mistet livet etter at orkanen «Mitch» feide inn over Mellom-Amerika. Tallet ventes å stige dramatisk.

Verst har det gått i Honduras der 5 000 er bekreftet døde, og 11 000 er savnet. I Nicaragua er til sammenligning 1 338 omkommet og 1 817 savnet. Tusener er isolert uten mat og vann i begge land.

Regjeringen i Honduras har bønnfalt om bistand utenfra, og etter hvert som omfanget av katastrofen er blitt kjent, er det kommet løfter om krisehjelp fra naboland, USA og flere europeiske land. Det norske utenriksdepartementet bevilget tirsdag 8,1 millioner kroner, som skal kanaliseres gjennom FN og Røde Kors.

Samtidig fortsatte den febrilske letingen etter savnede i flomvann og gjørme. Store deler av Mellom-Amerika er erklært som katastrofeområde, og i Nicaragua vurderer regjeringen å innføre begrepet gravplassområde i en 80 kvadratkilometer stor region, der det vil være umulig å finne alle de døde.

- De døde er døde
- Røde Kors og hæren forsøker å redde de levende, noe som har første prioritet, sa Røde Kors-representanten Leonora Rivera i dag. - Vi ser ikke etter lik. De døde er døde.

President Carlos Flores ba det internasjonale samfunn om hjelp, og beskrev situasjonen i Honduras som «et landskap av død, fortvilelse og ruin».

- Det er lik over alt, noen ofre for jordskredet og andre for vannet. Det finnes knapt et sted i Honduras som ikke er rammet av katastrofen, sa Flores.

Ingen nordmenn
Det befinner seg mange nordmenn i de mellomamerikanske landene, men ifølge norsk UD skal ingen av dem være direkte berørt av katastrofen.