- Minst 14 dødelige giftangrep i Syria

Anslår britisk etterretning som tror det har vært flere angrep.

FN-INSPEKTØRER: Hva disse FN-inspektørene finner i sin kjemiske våpen-etterforskning i Syria kan være avgjørende for hvordan flere nasjonaer stiller seg til en Syria-reaksjon, inkludert Norge. Foto: REUTERS /Bassam Khabieh / NTB scanpix
FN-INSPEKTØRER: Hva disse FN-inspektørene finner i sin kjemiske våpen-etterforskning i Syria kan være avgjørende for hvordan flere nasjonaer stiller seg til en Syria-reaksjon, inkludert Norge. Foto: REUTERS /Bassam Khabieh / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er uenighet blant nasjonene internt og på verdensarenaen om hvordan det skal reageres på den angivelige bruken av kjemiske våpen fra Assad-regimets side under borgerkrigen i Syria.

Storbritannias statsminister David Cameron fikk ikke støtte av flertallet i det britiske parlamentet da de gikk til avstemning om en Syria-inngripen.

- Det er tydelig at parlamentet ikke ønsker militær britisk deltakelse i Syria. Jeg forstår skepsisen i både befolkningen og parlamentet, og vil forholde meg til det, sa Cameron, ifølge NTB.

I et åpent notat fra den britiske etterretningstjenesten Joint Intelligience Organisation til statsministeren anslår de at det har vært minst 14 dødelige angrep med bruk av kjemiske våpen Syria siden 2012.

- 350 drept Under angrepet mot befolkningen i Ghouta i Damaskus den 21. august ble minst 350 mennesker drept, ifølge den britiske E-tjenesten.
Etterretningen mener å vite at det har vært flere enn 14 angrep, men har ikke like godt kildegrunnlag for dette. Informasjon om de 14 angrepene er basert på etterretning, diplomatisk og åpne kilder, ifølge notatet.

Mens britene sier nei, fortsetter amerikanerne sine planer og byggingen av koalisjoner.

- Vi fortsetter å konsultere med britene, som vi gjør med alle våre allierte, sa forsvarsminister Chuck Hagel under et besøk i Manila etter at han var orientert om britisk angrepsnei.

Kan dra alene Washington Post og andre medier melder at president Barack Obama ikke utelukker at USA kan finne på å angripe Syria alene.

- President Obamas avgjørelse vil basere seg på den som er best for USA. Han tror sentrale interesser står på spill for USA og at land som bryter internasjonale normer angående kjemiske våpen må holdes ansvarlig, heter det i en uttalelse fra det hvite hus, skriver avisa.

FAKSIMILE ETTERRETNINGSNOTATET
FAKSIMILE ETTERRETNINGSNOTATET Vis mer

Amerikanerne har for øyeblikket fem angrepsklare skip i Middelhavet.

Norge har gjort det klart at de ikke ønsker å være del av et internasjonalt angrep uten forankring i FNs sikkerhetsråd.

Neppe nært forestående Noe militært angrep mot landet er neppe nært forestående, mener en norsk ekspert.

- Når og hvis et angrep kommer, vil landene som deltar trolig bruke alle virkemidler unntatt soldater på bakken. Men det pågår fortsatt heftig politisk diskusjon om saken, påpeker seniorrådgiver Per Erik Solli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) overfor NTB.

Så lenge denne diskusjonen i og utenfor FNs sikkerhetsråd ikke er avsluttet, vil USA og dets allierte heller ikke angripe Syria. Man ønsker seg mer tid til å finne en løsning som ikke omfatter en militær aksjon, men det vil bli et angrep slik situasjonen er nå, mener Solli.