Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 14 drept av bussbombe

Politiets sprengstoff-eksperter undersøker nå bussen som eksploderte i Nord-Israel i formiddag. Hamas tar på seg skylda for aksjonen som kostet minst 14 liv og skadde rundt 40 personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat innfører unntakstilstand

Tolv drept i bombeattentat

Terroraksjonen skjedde i 11-tida norsk tid i byen Haifa. Eksplosjonen kom et halvt døgn etter at to palestinske selvmordsbombere slo til og drepte 10 personer og skadde 180 i sentrum av Jerusalem.

I dag tok den ytterliggående palestinske organisasjonen Hamas på seg ansvaret for begge bombeangrepene. Det går fram av hjemmesiden til Hamas på internett, melder nyhetsbyrået AFP.

Det ble først meldt at to bussbomber gikk av i den nord-israelske byen, men vitner forteller at det var eksplosjonen fra den ene bussen som slo inn i en buss i nærheten. 14 personer er ifølge CNN bekreftet omkommet. Politiet opplyser til nyhetsbyrået AP at antall skadde er cirka 40, og redningstjenesten sier at 15 av disse har livstruende skader. Andre nyhetsbyråer melder om 16 drepte.

- Bussen var helt utbrent. Forkullet, sier øyenvitnet Haim Erovsky til israelsk radio.

Moshe Perlman som også var i nærheten, forteller at de bombeofrene fortsatt lå inne i den utbrente bussen en time etter eksplosjonen.

- Politiet har sperret av området, og de skadde er fraktet til sykehus, sier Perlman.

Politiets sprengstoff-eksperter er inne i bussen med solide beskyttelses-drakter. De leter etter spor som kan forklare hva som skjedde.

- Det kan ha vært en palestinsk selvmords-aksjonist i bussen, sier politisjef Yaakov Borovsky.

Han understreker at det er en av flere teorier, og at etterforskningen fortsatt pågår. Bomba kan også ha vært plassert om bord i bussen og detonert med tidsinnstilling eller fjernstyring.

Den røde og hvite bybussen ble totalt smadret av bomba. Fronten er forvridd og utbrent. Taket er bøyd oppover og sidene er sprengt ut.

Flere israelske ledere legger skylda på Yassir Arafat, og en statsråd forlanger ham utvist fra regionen. En høystående Hamas-leder sier følgende i en kommentar til hendelsen:

- Palestinerne er fast bestemt på å fortsette motstanden inntil vi har overvunnet de som okkuperer vårt land - uansett prisen, sier Abdel Aziz Rantisi.

En talsmann for Yassir Arafat opplyser at den palestinske presidenten og hans nærmeste medarbeidere skal samles i et ekstraordinært møte seinere i dag.

- Det vil bli foretatt en svært alvorlig og presserende beslutning, sier Nabil Abu Rdeneh.

Statsminister Ariel Sharon kommer hjem tidligere enn planlagt fra USA-turen, og vil dra rett i krisemøte med sine statsråder.

- Disse bombeaksjonene vil utvilsomt føre til at vi må forandre vår politikk. Slike massakre av tenåringer og uskyldige sivile må stanse, sier Gideon Meir som er en høytstående leder i det israelske utenriksdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!