Minst 14 drept i Tunisia i helga

Harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

SKADD: En skadd tunisisk demonstrant i Regueb i Tunisia. Minst 14 er drept i sammenstøt i helgen. Foto:EPA/SCANPIX
SKADD: En skadd tunisisk demonstrant i Regueb i Tunisia. Minst 14 er drept i sammenstøt i helgen. Foto:EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgens hendelser er de blodigste i en voldsbølge som har rystet Tunisia den siste måneden. De fleste demonstrantene er ungdommer som sier de protesterer mot den høye arbeidsledigheten i landet. Myndighetene mener imidlertid en liten gruppe voldelige ekstremister står bak opptøyene.

Det tunisiske innenriksdepartementet opplyste søndag at tre personer ble drept og seks ble såret i opptøyer i Kassarine 30 mil sør for hovedstaden Tunis. Ytterligere fem ble drept i nabobyen Tala, heter det i uttalelsen, som er den første fra myndighetene siden opptøyene brøt ut i byen fredag kveld.

Tunisias statlige nyhetsbyrå TAP melder søndag kveld at ytterligere seks sivile har mistet livet i sammenstøt med politiet det siste døgnet. Ifølge byrået, som siterer en ikke navngitt tjenestemann, ble to drept i Kassarine, mens ytterligere fire mennesker ble drept i byen Rgeb.

Ifølge opposisjonsleder Ahmed Nejib Chebbi er antallet døde minst 20.

Bensinbomber Øyenvitner forteller at sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i Tala, der en bank og flere offentlige bygninger ble angrepet og satt fyr på fredag. Hæren skal ha blitt satt inn for å stanse opptøyene.

Ifølge TAP var demonstrantene som ble drept søndag bevæpnet med bensinbomber, steiner og pinner da de gikk til angrep på offentlig eiendom. Flere politifolk ble skadet, noen av dem alvorlig, ifølge det statlige nyhetsbyrået. Myndighetene hevder politiet bare har avfyrt skudd i selvforsvar når de har blitt angrepet av voldelige folkemengder som har ignorert varselskudd.

- Politiet gjør ikke mer enn å utføre sin lovlige og legitime oppgave med å opprettholde orden og garantere for innbyggernes sikkerhet og frihet, het det i en uttalelse fra den tunisiske regjeringen.

Tente på seg selv Opposisjonsleder Chebbi ber i en uttalelse om at politiet avstår fra å bruke skytevåpen «for å spare livene til uskyldige borgere og respektere deres rett til å protestere fredelig».

En fagforeningsleder sier til nyhetsbyrået DPA at en 17 år gammel elev satte fyr på seg selv foran rektors kontor etter å ha blitt kalt inn fordi han organiserte en studentprotest. Han døde av skadene, ifølge kilden. Minst to andre skal ha helt bensin over seg selv og tent på, men uten å dø av skadene.

Tunisias nordafrikanske nabo Algerie har også vært rystet av uro de siste dagene. Opptøyer på grunn av protester mot økte matvarepriser og stigende arbeidsløshet kostet minst to personer livet og har såret flere hundre andre.

Protestene roet seg imidlertid etter at myndighetene lørdag besluttet å kutte prisene, og det var ingenting som tydet på at uroen her var knyttet til opptøyene i Tunisia. (©NTB)