Minst 15 amerikanere drept i angrep mot helikopter

Minst 15 amerikanske soldater ble drept og 21 såret da et amerikansk transporthelikopter ble skutt ned ved Falluja vest for Bagdad i dag, ifølge en amerikansk militær talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er det største enkelttapet okkupasjonsstyrkene har hatt siden Saddam Hussein ble styrtet i april.

Transporthelikopteret av typen Chinook fløy mot Bagdad internasjonale flyplass da det ble skutt ned med i formiddag. En talsmann for okkupasjonsstyrkene sier at det fraktet 32-35 personer. Et helikopter av samme type, med 25 personer om bord, fløy sammen med det nedskutte helikopteret.

Ifølge vitner ble det skutt to bakke-til-luftraketter. Den ene traff. Helikopteret skal ha krasjet og tatt fyr.

Media sendt vekk

Vitnene forklarer også at angrepet fant sted sør for byen Falluja, som ligger 5 mil vest for Bagdad.

Redningsmannskap rykket straks ut til stedet der helikopteret falt ned, og vitner forteller at flere helikoptre befinner seg i området.

Redningsmannskap rykket straks ut, og journalister ble bedt om å forlate området. Fotografer fikk filmene sine konfiskert. Samtidig landet et stort ambulansehelikopter.

Saddam-lojale

Byen Falluja befinner seg innenfor det såkalte «Sunni-triangelet» i det sentrale Irak, hvor et stort flertall er sunni-muslimer. Her skal innbyggerne fortsatt være lojale mot eks-president Saddam Hussein, og motstanden mot den amerikanske okkupasjonen har vært intens.

Fallujah-borgere skal ha vist fram vrakrester til journalistene, og folk skal ha feiret i gatene, ifølge

BBC News

.

«Dette var ment som lærepenge for okkupasjonsmakten. De vil aldri være trygge før de forlater landet vårt,» skal en lokal iraker ha sagt til the Associated Press news agency.

«Amerikanerne er svin. Vi vil feire stort at helikopteret gikk i bakken,» skal bonden Saadoun Jaralla ha uttalt, ifølge

Reuters

.

Organisert motstand

Den siste tidens intensivering av angrep mot okkupasjonsstyrkene, har ført til spekulasjoner om den militante okkupasjons-motstanden nå består av en mer enhetlig og bedre organisert styrke.

Dette er imidlertid omstridt.

Flere aksjoner

Det har også blitt meldt at soldater i sivile biler ble rammet av en bombe inne i Falluja. En flokk jublende irakere samlet seg rundt stedet hvor minst et kjøretøy sto i brann, opplyste vitner.

Noe tidligere meldte hæren at en amerikansk soldat ble drept i et bombeangrep i Bagdad på morgenkvisten.

Det har de siste dagene gått rykter om at det ble planlagt en «motstandens dag» i Irak i helgen. Amerikanske styrker har trappet opp sikkerheten og bedt alle amerikanske statsborgere om å være ekstra forsiktige. Det var lørdag nøyaktig et halvt år siden president George W. Bush erklærte krigen i Irak for over. Det er tredje gang siden det at irakisk gerilja har skutt ned et amerikansk helikopter.

Kilder:

BBC News

Reuters

NTB

13 DREPT: Amerikanske soldater kommer med en båre etter at et Chinook-helikopter (til høyre) ble skutt ned og styrtet like ved Falluja, vest for Bagdad.
BILBOMBE: Irakere kikker på biler i brann, etter at amerikanske soldater ble rammet av en bombe inne i Falluja.
HELIKOPTER SKUTT NED: Et Chinook-helikopter over stedet der et annet amerikansk helikopter ble skutt ned i dag tidlig.