Minst 15 drept av bombemann

En bombe raserte en populær pizzarestaurant i Jerusalem i den travleste lunsjtiden. Minst 15 ble drept, seks av dem barn. Fire andre barn svever mellom liv og død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamsk hellig krig har tatt på seg skylden for bombeattentatet, som ifølge israelsk politi tok 15 menneskeliv, mens 88 andre ble såret. Kilder i regjeringen oppgir at 18 ble drept.

Israels statsminister Ariel Sharon sammenkalte sitt indre kabinett, sikkerhetskabinettet, klokka 19 torsdag kveld lokal tid for å drøfte hvordan Israel skal svare på attentatet.

Politiet sier attentatmannen, som ifølge Islamsk hellig krig var 23 år gamle Hussein Omar Abu Naseeh, er blant de drepte.

De døde og de som var alvorlig såret ble brakt bort på bårer. Andre sto blodige igjen på åstedet, med et forvirret uttrykk i ansiktet, og betraktet de ødelagte omgivelsene. Fronten på Sbarro's pizzeria, på hjørnet av handlegaten Jaffa Street og King George V Street i sentrum av Jerusalem, ble sprengt bort. Det restaurantskiltet navnet «Sbarro's» i italienske farger var forvandlet til et forvridd metallstykke.

Kritisk for fire barn

Ei 11 år gammel jente er bekreftet blant de døde. Tilstanden for fire barn som er såret, er kritisk. Den yngste er bare fire måneder gammel.

I det ene øyeblikket var alt normalt. Plutselig kom et øredøvende smell, og overlevende fra restauranten forteller at de så andre gjester bli kastet gjennom lufta i samme øyeblikk.

Folk i gatene omkring strømmet til åstedet straks etter. Politiet hadde sin fulle hyre med å holde dem unna, fordi det kunne skje flere eksplosjoner. En annen bombe, en rørbombe full av spiker, skal ha vært plassert utenfor restauranten, men uten å detonere.

Selvmordsattentatet er det blodigste i Israel siden begynnelsen av juni, da 22 israelere ble drept utenfor et diskotek i Tel Aviv.

Noen dager etter dette attentatet, ble det meldt med det anerkjente nyhetsbrevet Foreign Report som kilde, at Israel har oppdaterte planer for et omfattende, ødeleggende angrep på de palestinske selvstyreområdene. Alt Ariel Sharon venter på, er et selvmordsattentat som tar mange liv, het det.

Dør til helvete

Islamsk hellig krig (Islamsk Jihad) har tatt på seg skylden for attentatet. Faksen som den militante, fundamentalistiske organisasjonen sendte de internasjonale nyhetsbyråene, sier at 23 år gamle Hussein Omar Abu Naseeh gjennomførte «den heltemodige martyraksjonen».

Talsmann for islamsk hellig krig i Gaza, Abdall el Shami, har truet statsminister Sharon med at flere attentater står for tur, melder satellittkanalen Al Jezeera i Gaza.

- Dette er den første døren til helvete, den ble åpnet i dag for Sharon, og han kan vente flere dører åpne seg til helvete som hevn for massakrene og drapene han har utført mot vårt folk, sa Shami.

Gir Sharon ansvaret

Den palestinske selvstyremyndigheten førdømte ikke attentatet umiddelbart, men gir Sharons regjering ansvaret for attentatet.

- Vi holder Israels statsminister Ariel Sharon fullstendig ansvarlig for det som skjedde. Likvideringene, drapene og terrorismen som han står for og som er trappet opp de siste ukene, fører til dette, sa den palestinske informasjonsministeren Yasser Abed Rabbo.

Mange timer senere rykket presidenten for selvstyremyndigheten, Yasser Arafat, ut med en fordømmelse av attentatet.

Borgermesteren i Jerusalem, Ehud Olmert, sier til Ha'aretz' nettavis at Israel har klart å hindre flere terrorangrep de siste månedene, men denne gangen lyktes terroristene. Olmert refererte til de israelske angrepene på Hamas-medlemmer og andre aktivister. Det er de samme angrepene som palestinerne kaller provokasjoner.

USA beklager

USAs president George W. Bush «beklager sterkt» bombeaksjonen som tok livet av 15 mennesker i Jerusalem torsdag. Han krever at Yasser Arafat straks må arrestere personene som planla og forberedte attentatet for å hindre flere aksjoner.

- Dette viser igjen nødvendigheten av å bryte voldssyklusen, sa talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan.

Russland vil ha fredsprosessen på sporet, og krever tiltak som kan stanse volden.

- Denne tragiske hendelsen gjør det igjen tvingende nødvendig med umiddelbare tiltak for å stanse volden og få slutt på den israelsk-palestinske konfrontasjonen, sa utenriksdepartementet i Moskva i en uttalelse.

(NTB)

MANGE SKADD: Minst 15 mennesker er drept, og langt flere skadd i bombeaksjonen i Jerusalem.Foto: SCANPIX
UTBOMBET: Pizza-restauranten ble helt utradert av den kraftige selvmords-bomben.Foto: SCANPIX
SELVMORDSBOMBER: Politiet i Jerusalem tror en selvmordsbomber står bak eksplosjonen som har kostet minst 15 mennesker livet i Jerusalem i dag.Foto: SCANPIX/AP
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1059751966


Varnish cache server