Minst 15 funnet døde etter eksplosjoner på Sri Lanka

Flere mistenkte skal ha avfyrt skudd, mens andre skal ha detonert bomber under en politiaksjon mot antatte terrorister. Seks av de omkomne skal være barn.

SKADD: Soldater redder ut et av de skadde barna etter at politiet gikk til aksjon mot det som er antatt å ha vært et skjulested for terrorister i Sri Lanka. Foto: AFP / NTB Scanpix
SKADD: Soldater redder ut et av de skadde barna etter at politiet gikk til aksjon mot det som er antatt å ha vært et skjulested for terrorister i Sri Lanka. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Politiet på Sri Lanka har funnet minst 15 personer, inkludert seks barn, døde etter eksplosjoner da de aksjonerte mot hus. Tidligere ble det meldt at antallet døde kan være så mange som 20, skriver The Guardian. Flere mistenkte IS-medlemmer er drept.

Spesialpoliti med støtte fra soldater slo til mot et hus i Sainthamaruthu seint fredag. Personer inne i huset skjøt mot politiet, og kort tid senere kunne tre eksplosjoner høres, forteller polititalsmann Ruwan Gunasekara.

Lokalt politi har i etterkant av aksjonen sagt at det blant annet ble funnet et IS-flagg og uniformer som lignet på de som selvmordsbombere brukte i angrepene i påska.

BESLAG: Dette flagget var noe av det som ble funnet i boligen det ble aksjonert mot. Foto: AFP / NTB Scanpix
BESLAG: Dette flagget var noe av det som ble funnet i boligen det ble aksjonert mot. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Seks barn døde

- Vi har søkt gjennom stedet og funnet 15 drepte, 12 av dem inne i huset. Blant de døde var det tre kvinner og seks barn, sier Gunasekara.

Han legger til at politiet tror en eller flere selvmordsbombere utløste eksplosjonene. Ytterligere en kvinne og et barn ble såret.

Politiet gikk til aksjon mot huset på østkysten av øya fordi de mistenkte at det kunne knyttes til selvmordsangrepene i landet første påskedag.

Det skal ha blitt funnet både sprengstoff, selvmordsvester, utløsermekanismer og metallkuler under aksjonen.

PETTAH: Dagbladet er på plass i den muslimdominerte bydelen Pettah i Sri Lankas hovedstad Colombo. Video: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Skuddveksling

Minst to menn ble drept i en skuddveksling med sikkerhetsstyrker, sa talsmann Sumith Atapattu i det srilankiske forsvaret noe tidligere lørdag formiddag.

- Da vi besvarte ilden, ble to væpnede menn drept, sier han.

Atapattu forteller også at en sivilist havnet i skuddlinjen og også ble drept. Politiet sa senere at totalt fire mistenkte selvmordsbombere ble drept i skuddvekslingen. Det er uklart om disse fire er blant de 15 døde Sainthamaruthu.

DØD: Anton Santiago Ravindran Fernando (60) var en av dem som ble drept under terrorangrepene på Sri Lanka. Video: John T. Pedersen / Ørjan Ryland. Reporter: Ralf Loftstad Vis mer

Flere aksjoner

Fredag ble sju personer pågrepet i en aksjon mot et hus i Kalmunai, som ligger noen få kilometer unna.

De aktuelle småbyene ligger langs eller nær kysten sør for Batticaloa, en av byene som ble rammet av det koordinerte selvmordsangrepet første påskedag. Zion-kirken var ett av de seks målene – tre kirker og tre hoteller – der selvmordsbombere slo til om morgenen første påskedag.

Myndighetene på Sri Lanka ha innført unntakstilstand og har satt inn store ressurser på å pågripe eller uskadeliggjøre alle som kan ha vært involvert i terrorangrepet.