Minst 15 geriljasoldater drept i Kosovo

Minst 15 geriljasoldater fra den kosovoalbanske UCK-hæren ble drept under en serbisk politiaksjon i den sørlige delen av Kosovo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det serbiske informasjonssenteret i Pristina ble de 15 geriljasoldatene drept i forbindelse med en serbisk politiaksjonden sørlige delen av Kosovo. Aksjonen var konsentrert om tettstedet Racak, ca. 26 kilometer sør for Kosovos hovedstad Pristina. Øyenvitner fortalte om intens skyting med bombekastere og automatvåpen.

- Politiet sier de beslagla våpen, blant annet tunge maskingevær, og store mengder ammunisjon, heter det i en melding fra senteret. Kampene skal nå være avsluttet, men politiets jakt på kosovoalbanske geriljasoldater fortsetter.

Den siste omgangen med kamper er noen av de hardeste siden en våpenhvile ble inngått under trusler om NATO-bombing av serbiske stillinger i oktober.

OSSE-observatører skutt

På et annet sted i Kosovo ble to personer i det internasjonale observatørkorpset fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skutt og såret. Begge er brakt til sykehus i Pristina, og det skal ikke være fare for livet til noen av dem.

- Jeg kan bekrefte at et internasjonalt medlem og et lokalt medlem ble truffet nær Decani, sier Måns Nyberg, talsmann for OSSE ved organisasjonens hovedkvarter i Wien.

- De ble skutt, vi vet ikke hvordan det skjedde, om de ble tatt i kryssild eller skutt mot direkte. De ble såret, men det er ikke livstruende, sier han, og tilføyer at de to er brakt til sykehus i provinshovedstaden Pristina.

Tidligere på dagen var det kamper og serbisk bruk av stridsvogner i Decani-området, men OSSE-observatører klarte å stoppe dem. Decani ligger 100 kilometer vest for Pristina.

Journalister beskutt

Journalister som observerte kampene fredag, sa at den jugoslaviske hæren brukte bombekastere, stridsvogner og andre tunge våpen i beskytningen av landsbyene Racak og Petrovo.

Journalistene kom i skuddlinjen for gerilja som besvarte angrepet med geværer etter at politiet selv søkte dekning for geriljaens beskytning. Journalistene måtte søke dekning bak en serbisk politibil og i en skyttergrav.

Politiet opplyste tidligere fredag at de hadde omringet og isolert Racak for å gjennomsøke området for geriljasoldater. Gerilja fra området skal ifølge politiet ha vært ansvarlig for drap på en politimann for noen dager siden.

Det kosovoalbanske informasjonssenteret KIC opplyser at tre landsbyer, Racak, Molopolac og Petrovo har vært under granatbeskytning siden tidlig i morges.

Voksende krigsfare

Selv om OSSE denne uken løste en meget farlig situasjon i Kosovo, bærer det mot nye krigshandlinger straks været blir varmere hvis det ikke raskt kommer en diplomatisk løsning, sa NATOs øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark i dag.

- Begge sider forbereder seg på konflikt hvis forhandlinger mislykkes. Det er stor fare for gjenopptakelse av kamphandlinger i stor skala hvis det ikke er håp om en løsning innen seks til åtte uker, sa Clark i et intervju i Bosnias hovedstad Sarajevo i dag.

(NTB)