Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Minst 150 døde i jordskjelv i Iran

Dødstallene stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på døde kryper oppover etter at de nordvestre delene av Iran ble rammet av to kraftige jordskjelv lørdag. Minst 153 mennesker er døde og mange hundre skadd.

De to jordskjelvene rammet områdene rundt storbyen Tabriz med 11 minutters mellomrom rundt klokken 17 lokal tid lørdag. Viseinnenriksminister Hassan Ghadami opplyste til nyhetsbyrået Fars lørdag kveld at tallet på døde har steget til 153.

Minst 700 personer skal være skadd i de to skjelvene. — De skadde er transportert til Tabriz og Ardebil, sier Gholamreza Masoumi, leder av Irans nødhjelpstjeneste, til nyhetsbyrået ISNA.

Tabriz og Ardebil er de største byene i jordskjelvområdet.

Landsbyer ødelagt Det første skjelvet hadde sitt episenter kun 60 kilometer unna Tabriz, en by med 1,5 millioner innbyggere. Det andre, som av ekspertene blir beskrevet som et sterkt etterskjelv, rammet omtrent på samme sted, like i nærheten av byene Varazqan, Ahar og Heris.

— 60 landsbyer har fått omfattende ødeleggelser, og innbyggerne trenger hjelp, sier Abbas Fallah, en politiker fra området, til nyhetsbyrået Mehr.

Han legger til at folk i området trenger brød, telt og drikkevann.

210 personer i Varazqan og Ahar er trukket fram fra ruinene i live, ifølge IRNA.

— De fleste landsbyene i området rundt Varazqan er rasert, sier politikeren Allahverdi Dehqani.

En lokal tjenestemann oppfordrer folk til å holde seg utendørs om natten av frykt for etterskjelv. Det er blitt registrert i alt 18 etterskjelv etter de to innledende jordskjelvene lørdag.

Hjelp er på vei Jordskjelvene har ifølge iranske medier gjort stor skade på telefon- og mobilnettverk i området. Det er derfor vanskelig å komme i kontakt med innbyggerne, og hjelpemannskapene måtte kommunisere via radio og benytte helikoptre for å hjelpe de rammede.
Redningsoperasjoner er satt i gang og vil fortsette gjennom natten.

Mange livredde mennesker i Tabriz skal ha forlatt ristende hus og løpt ut i gaten for å komme seg i sikkerhet.

— Vi ber folk om ikke å få panikk. Hjelpen er på vei og vi har allerede folk på plass, sier sjefen for senteret for naturkatastrofer i området, Khalil Saie.

Han opplyser at av 60 landsbyer er 60-80 prosent ødelagt, mens fire landsbyer er lagt fullstendig i ruiner.

Ifølge det seismologiske senteret ved Universitetet i Teheran hadde det første skjelvet en styrke på 6,2 og etterskjelvet 6,0. USAs geologiske undersøkelse setter imidlertid styrken på de to skjelvene til henholdsvis 6,4 og 6,3.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media