- Minst 155 drepte på Gaza

I massivt israelsk luftangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Som motsvar på palestinske rakettangrep, gikk israelske kampfly på vingene og gjennomførte et massivt luftangrep mot den Hamas-kontrollerte Gazastripen i 10.30-tiden i dag.

Til å begynne med gikk de første forsiktige anslagene ut på at 40 var drept i rakettangrepene.

Ifølge BBC tyder alt på at dødstallene vil stige betraktelig, og kanskje komme opp i så mange som 200. Den israelske avisa Haaretz siterer kilder på palestinsk side som hevder at så mange som 155 er drept og over 400 skadd.

Moawiya Hassanain, en talsperson for de palestinske helsemyndighetene, sier minst 145 er drept og flere enn 310 er skadd, ifølge AP.

Talsmenn for Hamas lovet umiddelbart hevnaksjoner, og svarte med å avfyre raketter mot det sørlige Israel. En ble drept og fire skadd, melder Haaretz.

Slapp inn humanitær hjelp
Det israelske flyvåpenet (IDF) sier i en uttalelse at det i alt ble avfyrt 70 raketter, i det som er det mest intense luftangrepet rettet mot Gaza på lang tid. Ifølge israelsk radio ble over 40 mål truffet av rakettene.

IDF sier angrepene var rettet mot Hamas-terrorister som opererer fra organisasjonens hovedkvarter, treningsleire og lagerbygninger.

Det israelske forsvaret advarer mot at angrepene vil fortsette og bli mer omfattende i dagene som kommer.

KJEMPER FOR SINE BARN: En palestinsk mann bærer sitt skadde barn  EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX
KJEMPER FOR SINE BARN: En palestinsk mann bærer sitt skadde barn EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX Vis mer

Den dramatiske vendingen skjer etter at Israel i går gjenåpnet tre sentrale grenseoverganger til Gaza for å slippe gjennom humanitær hjelp til de 1,5 millioner palestinerne som lever på den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

Av israelske medier ble det tolket som et varsel om at et militærangrep mot Gazastripen var på trappene.

Begrensede operasjoner
Den israelske avisa Haaretz skrev tidligere i dag at «det i løpet av de nærmeste dagene vil bli gjennomført begrensede militæroperasjoner, som involverer både luft- og bakkeangrep»

Det var derfor ventet at statsminister Ehud Olmert ville vente med å angripe til etter at de endelige planene for militæroffensiven ville bli lagt i løpet av morgendagen.

I et intervju med den arabiske fjernsynskanalen al-Arabiya tidligere denne uka oppfordret Olmert til stans i de palestinske rakettangrepene.

- Stopp! Vi er sterkere, advarte Olmert.

Men rakettene har fortsatt å regne ned over byer i det sørlige Israel. Bare de siste dagene har Hamas avfyrt over 100 raketter og bombekastere mot mål i Israel. Selv om det ikke er meldt om drepte eller skadde på israelsk side, har angrepene ødelagt hjem og terroristert de israelske bosettingene.

I går ble to palestinske jenter på 5 og 13 drept da en rakett som trolig var rettet mot Israel, traff huset de bodde i nord på Gazastripen.

- Vi er ikke redde
Konflikten mellom Israel og den Hamas-styrte Gazastripen blusset opp igjen etter at en seks måneder lang våpenhvile tok slutt 19. desember. Hamas hevdet Israel ikke hadde respektert våpenhvileavtalen. Israel svarte med å stramme ytterligere inn på blokaden som ble innført da Hamas tok kontroll for halvannet år siden.

Palestinere på Gazastripen var forberedt på at det ville komme israelske angrep.

TALLENE KAN STIGE: Redningsmannskaper jobber på spreng etter angrepene i Gaza by. De verste anslagene går ut på at det kan være rundt 150 drepte og 200 skadde. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX
TALLENE KAN STIGE: Redningsmannskaper jobber på spreng etter angrepene i Gaza by. De verste anslagene går ut på at det kan være rundt 150 drepte og 200 skadde. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX Vis mer

- Vi er ikke redde for disse invasjonene, sier Abu-Aslli til nyhetsbyrået AP.

- Selv om bare en person overlever, vil vi beskytte vårt land, våre hellige steder og våre flyktninger, sier Gaza-beboeren.

Palestinernes president Mahmoud Abbas, som leder Fatah-fraksjonen på Vestbredden, fordømmer de israelske angrepene mot Gaza.

RØYKEN STIGER OPP: Slik ser himmelen over Gaza ut i formiddagstimene nå. Foto: AFP PHOTO/SAID KHATIB/SCANPIX
RØYKEN STIGER OPP: Slik ser himmelen over Gaza ut i formiddagstimene nå. Foto: AFP PHOTO/SAID KHATIB/SCANPIX Vis mer