OVERLEVENDE: En fiskebåt har plukket opp overlevende etter ferjeforliset ved Zanzibar. Her mottar de vann fra mannskapet om bord på turistbåten Kisi.Foto: REUTERS/Marton Dunai/Scanpix
OVERLEVENDE: En fiskebåt har plukket opp overlevende etter ferjeforliset ved Zanzibar. Her mottar de vann fra mannskapet om bord på turistbåten Kisi.Foto: REUTERS/Marton Dunai/ScanpixVis mer

Minst 163 omkommet i ferjeforlis ved Zanzibar

Fiskebåter fylt av overlevende kommer til land. Mer enn hundre personer er fortsatt savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 163 personer er nå bekreftet omkommet etter at ferja forliste ved Zanzibar, melder BBC.

Mer enn hundre er fortsatt savnet. Det er så langt ikke meldt om at det skal være nordmenn blant de skadde eller savnede.

- Vi har løpende kontakt med den honorære konsulen på Zanzibar. Foreløpig har vi ikke fått beskjed om at noen nordmenn skal ha vært om bord på fergen, sier pressevakt ved utenriksdepartementet, Hilde Steinfeld, til Dagbladet.

Passasjerferjen var på vei mellom Zanzibars hovedøya Unguja og øya Pemba,  og forliste natt til lørdag. Mange av passasjerene er plukket opp fra sjøen i live.

Lik skyldes i land — Vi har plukket opp 163 omkomne, og vi har reddet 325 overlevende, sier Zanzibars beredskapsminister Mohammed Aboud.

Minst 40 av de overlevende er alvorlig skadd, melder BBC. Ifølge passasjerlistene hadde ferja over 500 mennesker om bord.

- Vi har funnet overlevende som holdt seg fast i madrasser, kjøleskap og alt annet som kunne flyte. Det er vanskelig å si noe om hvor mange det er, men jeg vil gjette at det var mer enn 200 overlevende i vannet, sa den lokale helikopterpiloten Neels van Eijk til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at da han var der ute, så var det noen båter som letet etter overlevende.

- Bølgene var så høye at det var vanskelig å se dem fra båt. Vi fløy tilbake og forklarte de på båtene hvor de overlevende var. Det var også en del omkomne i vannet, sier van Eijk til BBC.

Overfylt? Men samtidig kommer det meldinger om at båten var overlesset og at antallet kan ha vært høyere.

- Vi forsøker å finne ut hvor mange mennesker som var om bord, men vi er blitt fortalt at ferja var overlesset, sier Zanzibars kommunikasjonsminister Issa Gavu.

Ferja MV Spice Island var på vei mellom Zanzibars hovedøy Unguja og øya Pemba.

Ferjen forlot havna ved 21-tiden og skal ha sunket fire timer senere. Både kystvakten og politiet er sendt til ulykkesstedet for å delta i letingen etter overlevdene.

Øygruppen Zanzibar er en autonom region som tilhører Tanzania. Det er et populært turistmål, og flere norske reiseselskaper arrangerer turer dit.

- Ingen av våre Eivind Tungland er leder i Paka Adventures, et selskap som arrangerer safari og opplevelsesturer i Zanzibar.

- Vi er veldig glad for at ingen av våre turister var med på båten. Vi sender ofte personer med båt, men vi bruker det sikreste selskapet, sier Tungland til Dagbladet.

De har for øyeblikket to nordmenn som de har arrangert turer for på Zanzibar. De to er i god behold. Ferja skal ifølge ubekreftede meldinger ha hatt altfor mange passasjerer om bord i forhold til dens kapasitet.

- Ingen vet hvor mange som har vært om bord. Uoffisielle kilder har sagt at det kan være snakk om så mange som tusen personer. Det er skremmende at man ikke har noen kontroll, sier Tungland.

Han sier at ferja er det billigste reisealternativet for denne ruta. I tillegg går den på natta, som gjør at den kan framstå som et alternativ for turister som ønsker å spare en overnatting.

- Vi vet også at det er mange ungdommer og backpackere som ønsker å spare penger, og som kan la seg friste av å bruke denne ferja. Vår anbefaling er at man bruker reiseselskapet sitt til å bestille båtturere, sier Tungland.

- En katastrofe Ifølge passasjerer som ofte reiser mellom Unguja og Pemba, er ferjene i dårlig stand, ofte fullpakket av folk og med for mye last.

- De pakker oss vanligvis inn som sardiner på boks. Derfor er jeg redd for at dette kan være en stor katastrofe, sier Mwnakhamis Juma, en innbygger på Pemba, til Reuters.

Myndighetene i Zanzibar lovet i august å sette inn større og sikrere fartøy mellom de to øyene.

- Vi frykter den største ulykken i Zanzibars historie. Det er en katastrofe, sier en tjenestemann i regjeringen, som ikke vil bli navngitt.

REDDET:  En mann blir fraktet til sykehuset i Nungwi. Minst 163 personer er så langt bekreftet omkommet. Foto: AFP PHOTO/ Evelyn Hockstein
REDDET: En mann blir fraktet til sykehuset i Nungwi. Minst 163 personer er så langt bekreftet omkommet. Foto: AFP PHOTO/ Evelyn Hockstein Vis mer