Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel og Palestina-konflikten

Minst 17 drept og 1400 såret på Gazastripen

Bare timer før den varslede returmarsj-demonstrasjonen i Gaza, ble en bonde drept.

«RETUR-MARSJ»: Palestinerne i Gaza gjør seg klare for den lenge planlagte og varslede «retur-marsjen», der palestinerne ønsker å markere at 1,3 millioner av innbyggerne i Gaza er palestinske flyktninger. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stemningen er svært spent langs grensa mellom Israel og Gaza. Tusenvis av palestinere er på vei for å være med på «retur-marsjen». Israelske soldater er plassert ved grensa og har fått ordre om å bruke makt, om nødvendig.
Fredag ettermiddag var minst elleve palestinere bekreftet drept i sammenstøt med israelske soldater langs grensen mellom Gazastripen og Israel, opplyser palestinske helsemyndigheter.

Tidligere i dag meldte nyhetsbyrået Ap at så mange 365 personer var skadd av tåregass, gummikuler og skarpe kuler, skutt fra israelsk side og inn i Gaza.​

Tallet på skadde har økt betraktelig de siste timene.

Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour sier at 17 personer, inkludert barn under 16 år, er drept i sammenstøtene på Gazastripen.

Rundt 20 000 palestinere er ifølge Haaretz med på demonstrasjonene som foregår flere steder på grensa mellom Gaza og Israel.

BRANN OG STEINER: Palestinske aktivister bruker slynge med steiner mot Israelske sikkerhetsstyrker under sammenstøtene ved den Gazastripen. Foto: Scanpix
BRANN OG STEINER: Palestinske aktivister bruker slynge med steiner mot Israelske sikkerhetsstyrker under sammenstøtene ved den Gazastripen. Foto: Scanpix Vis mer

Den israelske avisen Yedioth Ahronoths nettutgave Ynet oppgir at rundt 30.000 palestinere deltok i demonstrasjonene. Arrangørene hadde håpet på opptil 100.000 deltakere.

Hamas: - Ingen løsning

Hamas-leder Ismail Haniyeh holdt tale for demonstrantene, øst på Gaza-stripen. Her gikk han voldsomt ut:

- Det palestinske folket har gang på gang bevist at de kan ta initiativ og gjøre store ting. Denne marsjen er starten på reisen tilbake til hele Palestina, sa Hamas-leder Haniyeh i talen, ifølge Haaretz.

Han sier videre at det ikke er noen løsning på Israel-Palestina-konflikten før palestinerne kan returnere til «hele det palestinske landet».

- Denne marsjen sender en melding om at det palestinske folket er samlet mot okkupasjonen og blokaden, la Haniyeh til.

Skadd og drept

SKADD: Minst 14 palestinere skal være skadd under en demonstrasjon i Gaza i formiddag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
SKADD: Minst 14 palestinere skal være skadd under en demonstrasjon i Gaza i formiddag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer

Allerede før demonstrasjonsstart, ble en bonde, 27-årige Omar Wahid Samur, drept like i nærheten av byen Khan Younis, på den sørlige Gaza-stripen, bekrefter det palestinske helseministeriet, ifølge Haaretz.

SKADD: En ung palestiner bæres bort etter å ha blitt skadd i dagens demonstrasjon. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix
SKADD: En ung palestiner bæres bort etter å ha blitt skadd i dagens demonstrasjon. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix Vis mer

Palestinerne i Gaza gjør seg klare for den lenge planlagte og varslede «retur-marsjen», der palestinerne ønsker å markere at 1,3 millioner av innbyggerne i Gaza er palestinske flyktninger.

Katastrofe-markering

Markeringen skjer i forbindelse med at det i år er 70 år siden det palestinerne kaller al-Nakba, katastrofen, der et sted mellom 700 000 til 800 000 palestinere flyktet i forbindelse med at staten Israel skulle opprettes.

TÅREGASS: Palestinske demonstranter løper for å komme unna tåregassen, like ved den israelske grensa. Foto: Mahmud Hams / Afp / Scanpix
TÅREGASS: Palestinske demonstranter løper for å komme unna tåregassen, like ved den israelske grensa. Foto: Mahmud Hams / Afp / Scanpix Vis mer

Hamas sier at demonstrasjonene skal være fredelige, med et krav om at palestinske flyktninger skal få dra tilbake til stedene de flyktet fra, ifølge israelske Ynet.

Den israelske hæren, derimot, mener at «retur-marsjen» i Gaza er et fiendtlig forsøk fra Hamas om å ødelegge grensa rundt Gaza.

Sliter

Israelske militærsjefer ser ikke fram til dagens demonstrasjon. De har kalt inn store ekstrastyrker og gitt hæren beskjed om at den kan bruke «mye makt» for å holde demonstrantene unna grensa. Men de vet også at drap på uskyldige, kan føre til massiv kritikk.

Den tidligere militær-talsmannen Peter Lerner advarer om å skyte «kvinner, barn og menn - som lengter til sine hjem».

- Israel må unngå slike bilder. De må ikke bare feire sin egen uavhengighet, men også gi de som har lyst til å sørge få rom til å gjøre det, skriver Lerner.

Frykter kaos

BOMBET: Nå offentliggjør Israel videoopptaket av bombingen av det det de mistenkte var en kjernekraftreaktor i Syria i 2007. Video: CNN Vis mer

Hvor mange palestinere som kommer til å demonstrere ved grensa mellom Israel og Gaza i dag, er ukjent. Tallene varierer fra 15 000 til 100 000 personer. Samtidig viste den arabiske våren at det er vanskelig å vite hva som skjer når et stort antall mennesker går ut i gatene for å demonstrere, skriver den israelske kommentatoren Amos Harel.

Han viser også til at det israelske militære må være på tå hev, også i Jerusalem og Vestbredden. Hvis det kommer for mange meldinger om dødsfall i Gaza, kan folkemengder gå ut for å demonstrere, også her.

- Forbrytelse

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem går nå ut og advarer sin egen hær, den israelske.

«Gaza er ikke en kampsone, å skyte mot demonstranter er en forbrytelse», skriver B'Tselem på sin hjemmeside, og forklarer hvorfor: «Gaza er en humanitær katastrofe og Israel har ansvaret». Videre skriver organisasjonen at det er galt av israelsk militære å kalle demonstrantene for «terrorister».

MOT DEMONSTRASJON: En gruppe palestinere marsjerer med palestinske flagg mot grensa til Israel i dag. Den israelske hæren er klar, og frykter kaos. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix
MOT DEMONSTRASJON: En gruppe palestinere marsjerer med palestinske flagg mot grensa til Israel i dag. Den israelske hæren er klar, og frykter kaos. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix Vis mer

«Israelske styrker har allerede skutt mot palestinske demonstranter i Gaza i en periode. Bare i desember 2017 skjøt og drepte israelske styrker åtte ubevæpnede demonstranter i Gaza. Å utvide denne ulovlige bruken av skarp ammunisjon vil uten tvil heve dødstallet», skriver B'Tselem videre, før de avslutter:

«Israel har makt til å gjøre livene til Gaza-innbyggerne bedre, men har valgt ikke å gjøre det. De har gjort Gaza til et stort fengsel, men nekter til og med fangene å protestere mot dette».

Unge aktivister drept

Generalmajor Eyal Zamir sa tidligere fredag at «vi identifiserer forsøk på å utføre terrorangrep kamuflert som opprør». Han oppfordret beboere på Gazastripen til å holde seg unna grensegjerdet og sa at Hamas blir holdt ansvarlig for enhver form for vold.

Ifølge den israelske hæren tilhørte to av de drepte palestinerne Hamas' elitestyrke Nukhba. Alle som ble drept, var terrorist-aktivister i alderen 18 til 30 år, heter det i en uttalelse fra Israels hær.

Ifølge palestinske kilder var en av de drepte 16 år gammel og en annen var 33 år gammel.

To palestinere ble drept av ild fra stridsvogner, ifølge helsedepartementet i Gaza by. Fredag kveld opplyste den israelske hæren at den hadde utført luftangrep og angrep med artilleri rettet mot tre Hamas-mål på Gazastripen.

DEMONSTRASJON: En demonstrant holder palestinske flagg høyt opp, øst for Gaza by. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
DEMONSTRASJON: En demonstrant holder palestinske flagg høyt opp, øst for Gaza by. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!