Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 18 døde i flommen i USA

Uværet Florence har svekket seg, men flomvannet stiger fortsatt sørøst i USA. Minst 18 mennesker har mistet livet, og byen Wilmington er isolert av flommen.

ØDELEGGELSER: En innbygger i New Bern i Nord-Carolina trasker gjennom ødeleggelsene uværet Florence har forårsaket. Foto: Gray Whitley / Sun Journal / AP / NTB scanpix
ØDELEGGELSER: En innbygger i New Bern i Nord-Carolina trasker gjennom ødeleggelsene uværet Florence har forårsaket. Foto: Gray Whitley / Sun Journal / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Florence, som tidligere var en kraftig orkan, ble søndag beskrevet som et tropisk lavtrykk. Vindhastigheten var ikke mer enn 16 meter per sekund tidlig på morgenen.

Men selv om vinden ikke lenger utgjør noen trussel, kommer det fortsatt store mengder regn. Og vannstanden beveger seg gradvis oppover i en rekke elver i Nord-Carolina.

- Flomvannet stiger, og hvis du ikke holder øye med det, risikerer du livet, advarer delstatens guvernør Roy Cooper.

Det advares også kraftig fra myndighetshold. Den verste flommen har ennå ikke kommet.

Flere elever forventes å flomme over.

- Det kommer til å bli verre, sier talsperson for byen Fayetville i Nord-Carolina, Kevin Arata, til CNN.

Det er allerede så store vannmengder i den amerikanske delstaten at myndighetene ber folk om å ikke begi seg ut på reiser.

Fra søndag kveld til tirsdag kveld kan det falle så mye som 150 mm nedbør i deler av Nord-Carolina og Virginia.

Innen stormen gir seg vil de sørøstlige og nordøstlige delene av Nord-Carolina ha fått 1000 mm nedbør.

«OVERDRAMATISK»: En reporter fra The Weather Channel blir anklaget for å ha vært overdramatisk under en direkterapportering fra orkanen Florence på USAs østkyst. Video: CNN Vis mer

Dødstallet stiger

Så langt er 18 personer bekreftet omkommet.

Blant de døde er små barn. En tre måneder gammel baby døde da et tre falt over en husvogn i Gaston i Nord-Carolina, mens en åtte måneder gammel baby og barnets mor døde da et tre falt over og knuste teglsteinshuset deres i Wilmington.

Mens Florence fortsetter å bevege seg langsomt innover land med kraftig nedbør, stiger vannstanden flere steder i delstaten Nord-Carolina. Veiene inn til Wilmington, som har nesten 120.000 innbyggere, står under vann. Myndighetene planlegger å få forsyninger med vann og mat fløyet inn til kystbyen.

Tusenvis evakuert

Lederen for USAs føderale kriseetat, Brock Long, sier søndag at myndighetenes hovedprioritet er å lete etter savnede.

- Vi skal komme oss gjennom dette. Det blir stygt, men vi skal greie det, sier Long.

I Nord-Carolina nærmer flere elver seg rekordhøy vannstand, og opptil 7.500 mennesker har fått beskjed om å evakuere i frykt for det som i løpet av de nærmeste dagene kan utvikle seg til den verste flomkatastrofen i delstaten noensinne.

Ifølge meteorologene er det fare for at elvene Little River, Cape Fear, Lumber, Neuse, Waccamaw og Pee Dee renner over sine bredder i løpet av søndag eller mandag, noe som kan utløse flom i nærliggende byer og tettsteder.

Militæret bidrar med et mannskap på 13.500 for å bistå de som blir rammet. Det kan bli mange, ettersom meteorologene advarer om flom i byer over 400 kilometer inn i landet.

703 000 strømabonnenter står uten strøm i Nord-Carolina, og 61 000 i Sør-Carolina. Det betyr at langt flere, trolig flere millioner, står uten strøm.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Trump-melding

Allerede er en rekke veier stengt, tettsteder oversvømt, og kraftverk slått ut som følge av Florences herjing i Nord-Carolina, Sør-Carolina og Virginia. 2.400 flyavganger er kansellert, 740.000 er strømløse, og flere enn 26.000 bor på evakueringssentre.

Framover ser det ut til at Nord-Carolina blir verst rammet av uværet, og USAs president Donald Trump utstedte lørdag en katastrofeerklæring for delstaten. Det betyr at flere fylker vil få tilgang på økonomisk nødhjelp fra Washington.

- Dypeste sympati og varme går til familier og venner av ofrene. Må Gud være med dem, skrev Trump på Twitter.

Klimaendringene

Florence har forårsaket uvanlig store nedbørsmengder blant annet fordi uværet nærmest har parkert over et område i Nord-Carolina. Her har det sugd opp fuktig luft fra havet, og tømt vannet som regn over områder på land.

Noen steder har det allerede falt 60 centimeter regn, og meteorologene varsler at det kan komme ytterligere en halv meter nedbør.

Flere forskere som nyhetsbyrået AP har snakket med, mener klimaendringene i dette tilfellet trolig har bidratt til å øke nedbørsmengdene.

Noe av forklaringen er at luften kan holde på mer fuktighet etter hvert som den blir varmere.

Michael Mann ved Pennsylvania State University tror også at flommen ved kysten er blitt forverret som følge av menneskeskapt global oppvarming. Oppvarmingen har blant annet bidratt til gradvis stigende havnivå over mange år.

Hele Norges coronakart