Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrep på luksushotell i Kabul, Afghanistan:

Minst 18 drept i angrepet

I 06-tida ble situasjonen bekreftet avklart.

STÅR VAKT: Tre gjerningsmenn angrep luksushotellet Intercontinental i Afghanistans hovedstad Kabul i går kveld. Foto: Scanpix
STÅR VAKT: Tre gjerningsmenn angrep luksushotellet Intercontinental i Afghanistans hovedstad Kabul i går kveld. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HOLDER VAKT: Afghanske sikkerhetsstyrker sto like ved luksushotellet i går kveld. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / Scanpix
HOLDER VAKT: Afghanske sikkerhetsstyrker sto like ved luksushotellet i går kveld. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / Scanpix Vis mer

Rundt klokka 19.30 lørdag kveld kom meldingene om angrep på luksushotellet Intercontinental, ifølge BBC.

Angriperne kom inn gjennom hovedinngangen og skjøt, mens folk løp til alle kanter, ifølge hotellsjef Ahmad Haris Nayab, som klarte å flykte fra hotellet, ifølge Reuters. Terroristene skal ha vært væpnet med automatvåpen, i tillegg til flere håndgranater.

Ifølge NTB er nå minst 18 personer bekreftet drept i angrepet. Meldingen har nå kommet fra det afghanske innenriksdepartementet. Av de 18 er det fire afghanere og 14 utlendinger, melder departementet. Det tok 17 timer før afghansk politi til slutt fikk kontroll etter å ha drept alle angriperne.

Fem drept

Like etter klokka fem søndag morgen opplyste en ansatt i den afghanske etterretningstjenesten om at minst fem personer er drept, og rundt hundre gisler har blitt løslatt.

Halvannen time seinere skriver NTB at landets innenriksdepartement bekrefter at politiaksjonen er over, og at de tre angriperne er drept.

Arbeidet med å sikre hotellet og avklare situasjonen var tidkrevende, og man trodde lenge at én av angriperne fortsatt befant seg i bygget, skriver nyhetsbyrået.

153 personer har blitt reddet i aksjonen, deriblant over 40 utlendinger.

PASSER PÅ: Afghanske sikkerhetsstyrker sto vakt like ved Intercontinental Hotel. Foto: Massoud Hossaini / Ap / Scanpix
PASSER PÅ: Afghanske sikkerhetsstyrker sto vakt like ved Intercontinental Hotel. Foto: Massoud Hossaini / Ap / Scanpix Vis mer

Ifølge Nasrat Rahimi, talsperson for innenriksdepartementet, skal minst seks personer være skadd, melder Reuters.

Rahimi opplyser også om at angrepet skjer bare dager etter at Den amerikanske ambassaden i Kabul advarte mot mulige angrep på hoteller der.

Gjester fanget

Et stort antall militære og sivile ambulanser sto i går kveld utenfor hotellet, mens helikoptre fløy over.

- Vi har spesialstyrker inne i bygningen. Angriperne er på den ene siden av bygningen. Det er gjester fanget i rommene sine. Vi vet ikke hvor mange angriperne er, men antar at de er to eller tre, sa general Afzal Aman, ansvarlig for sikkerheten i hovedstaden, til The New York Times.

Jaktet angriper

Flere personer skal være holdt som gisler, og flere eksplosjoner er hørt i området, ifølge Al Jazeera.

En talsperson for myndighetene forklarte i går kveld hvordan de jaktet angriperne.

- Sikkerhetsstyrker går fra etasje til etasje i hotellet, i et forsøk på å få tak i angriperne, sa Al Jazeeras Jennifer Glass, som er i Kabul.

Hun har pratet med noen av dem som er på hotellet.

- De sier at angriperne har satt fyr på flere etasjer. Vi vet også at det var en bryllupsfeiring inne på hotellet. Ifølge folk i innenriksdepartementet, er bryllupsgjestene blitt evakuert. Det har også enkelte av de ansatte og gjester, sa Glass.

Ingen har hittil tatt på seg skylda for det pågående angrepet.

ANGREPET: Intercontinental Hotel i Kabul er hotellet som ble angrepet lørdag kveld. Foto: Intercontinental hotell
ANGREPET: Intercontinental Hotel i Kabul er hotellet som ble angrepet lørdag kveld. Foto: Intercontinental hotell Vis mer

UD kjent med terrorangrep

Utenriksdepartementet er ikke kjent med at det er nordmenn på hotellet, ifølge Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i UD.

- UD er kjent med at det pågår et terrorangrep mot Hotel Intercontinental i Kabul. Vi arbeider nå med å innhente mer info om hendelsen, sa Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Dagbladet lørdag kveld.

Gjemte seg på rom

En gjest på hotellet fortalte nyhetsbyrået AFP at folk gjemte seg på rommene sine, ifølge BBC.

- Jeg vet ikke om angriperne er inne på hotellet, men jeg hører skyting fra et sted nær første etasje, sa en av gjestene.

- Vi gjemmer oss på rommene våre. Jeg ber sikkerhetsstyrkene komme og redde oss så fort som mulig, før de klarer å drepe oss.

En annen talsperson for innenriksdepartementet sa at afghanske sikkerhetsstyrker i går kveld var i kamp med angriperne i hotellets tredje og fjerde etasje, melder BBC. Det meldes videre at inntrengerne skal ha satt fyr på hotellets kjøkken.

Taliban-angrep i 2011

Dagens angrep kom bare en drøy uke etter at 11 personer ble drept i et selvmordsangrep mot afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul.

Intercontinental-hotellet ble angrepet av Taliban i 2011. Da ble 21 personer drept, inkludert ni av dem som angrep hotellet.

Angrepet startet rundt klokka 21:00 lokal tid (19:30 norsk tid).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!