Du leser nå Dagbladet Pluss

Minst 18 nordmenn har blitt drept i troen på terror og kalifatet

Frykter at islamistene også skal slå til i Norge.

KJEMPER FOR IS: 18 av de inntil 150 nordmennene som har reist til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen IS er blitt drept i troen på kalifatet. Foto: AP / NTB Scanpix
KJEMPER FOR IS: 18 av de inntil 150 nordmennene som har reist til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen IS er blitt drept i troen på kalifatet. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet seinest i forrige uke overfor Dagbladet at mellom 80 og 90 personer med norsk tilknytning har reist til Syria og Irak og sluttet seg til Den islamske stat - Kalifatet.

Myndighetene følger det radikaliserte islamistiske miljøet i Norge tett. Men det er svært vanskelig å kontrollere disse unge personene til enhver tid.

Frykten er at en eller flere av disse skal utføre en terrorhandling på norsk jord.

Den mest kjente av de norske «syriakrigerne» er Bastian Vasquez, chilensk konvertitt fra Skien. Vasquez ble kjent i Norge da han laget en trusselvideo mot Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og kronprinsen. Etter at han ble siktet i Norge flyktet han til Syria. Vasquez ble angivelig drept i Syria i vår. Han skal ha hatt en ledende posisjon i IS og jobbet med propaganda.