Minst 187 døde på Bali

Minst 187 mennesker omkom i tre eksplosjoner på Bali lørdag kveld. Tallet på døde oppjusteres for hver time som går. Norske studenter ble øyenvitner til eksplosjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av bombene gikk av i og ved den populære nattklubben Sari Beach i Kuta på Bali. I tillegg til det store antallet drepte er mer enn 300 mennesker skadd, for 90 av dem skal tilstanden være kritisk.

Den kraftige bomben skal ha vært plantet i en parkert jeep som sto utenfor Sari Club. Eksplosjonen skal ha vært så kraftig at det nå bare er et krater igjen av inngangspartiet på klubben.

Det befinner seg mange norske studenter på den populære ferieøya og flere av dem ble vitner til de grusomme scenene som utspant seg.

Norske øyenvitner

I sekstiden i kveld satt Ingvild Simonsen og slappet av på Maccaronis, en bar med oversikt over Balis mest kjente diskotek, Sari Club, på Kuta Beach. Plutselig hørte hun et smell, og folk begynte å se seg rundt.

- Så kom det et nytt smell, et gigantisk smell, og da så jeg en flamme som sto opp i lufta fra klubben. Da var det om å gjøre å komme seg fort ut på gaten, sier Simonsen til Dagbladet.no.

Da hun kom ut på gaten var det fullstendig kaos. En glassmonter hadde eksplodert, og folk løp blødende rundt dekket av glasskår. Mange norske studenter studerer på Bali, og Sari Club er en av de mest populære klubbene. Det norske Arne Næss senteret ligger i Jimbaran, 15 til 20 minutters kjøretur unna diskoteket. Arne Næss Center for Ecology and Philosophy, ANCEP, tilbyr hundre studieplasser til norske studenter på Bali. Akkurat nå studerer 52 nordmenn ved ANCEP.

Det skal ikke ha vært like mange norske studenter til stede på Sari Club som vanlig. Nordmennene hadde en privat fest i går, og de fleste hadde valgt å holde seg hjemme.

Seint lørdag kveld opplyste Utenriksdepartementet (UD) at ingen norske studenter er blant de drepte på Bali. UD har nå fullstendig oversikt over alle norske studenter på Bali.

- Vi har oversikt over nærmere 200 norske som studerer på Bali. Det er ingen av disse blant de drepte, men fire er lettere skadd, opplyser fungerende pressetalsmann avdelingsdirektør Øystein Bø i Utenriksdepartementet til NTB.

ifølge Finn Jor, som foreleser for norske filosofistudenter på øya, er to av de fire allerede skrevet ut av sykehuset.

Mulig terrorangrep

I tillegg smalt en tredje bombe i Sanur, bare hundre meter unna en amerikansk konsulærstasjon. Ingen ble skadd i denne eksplosjonen. Indonesias nasjonale politisjef Dai Bachtiar sier at lørdagens eksplosjoner kan være et terrorangrep:

- Hvis man tar utgangspunkt i antallet drepte, får man inntrykk av blind vold. Det er meget mulig at vi står overfor en terrorhandling, sa Bachtiar i natt. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvar for eksplosjonene, men det spekuleres i om den militante islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiyah kan stå bak. Organisasjonen har tidligere blitt knyttet til al Qaida-nettverket.

Nattklubben var frekventert av mange turister. Ifølge Reuters er det folk fra Sverige, Tyskland, Storbritannia og Australia blant de døde.

PÅ STEDET:</B> Politiet på jakt etter spor på utestedet der eksplosjonen skjedde. Foto: SCANPX/REUTERS
BOMBER:</B> Brannmenn og redningsarbeidere. Foto: SCANPIX/REUTERS
<B>UTBRENT: </B>Nattklubben Sari Beach var et katastrofeområde i går kveld, noe den utbrente bygningen vitnet om etterpå. Foto: SACNPIX