Minst 19 døde av kulde i Øst-Europa

Moskva (NTB-AFP-DPA): En bitende arktisk kulde har krevd minst 19 menneskeliv i Vest-Russland, Ukraina og Øst-Europa, og enkelte steder har temperaturen de siste dagene falt til 45 minusgrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i Moskva frøs minst fem mennesker i hjel natt til i dag, da temperaturen sank til 29 grader. Natten var dermed den kaldeste desember-natt på over 100 år i den russiske hovedstaden, melder nyhetsbyrået Interfax.

68 moskovitter ble i løpet av morgentimene bragt til sykehus, 38 med frostskader og 30 med alvorlig nedsatt kroppstemperatur eller hypotermi som det heter på fagspråket.

Den forrige desember-kulderekorden i Moskva ble satt natt til mandag, da det ble målt 27,3 minusgrader.

Unntakstilstand

Kulde, store snømengder og sterk vind har ført til strømbrudd og stengte veier og skoler i Russland, Ukraina, Romania, Bulgaria og Polen, og i Donbass-regionen i Ukraina er det innført unntakstilstand etter at temperaturen falt til 30 minusgrader. I hovedstaden Kiev ble det målt rekordkulde med 24,5 grader.

I Volgograd (Stalingrad) nektet tre firedeler av de 400 bussene å starte på grunn av de 28 kuldegradene i byen, og 100 bygninger ble evakuert på grunn av kulda. 400 mennesker ble innlagt på sykehus med frostskader.

Selv ved Svartehavet, som er mest kjent for sine varme badestrender, ble det målt temperaturer ned mot 15 minusgrader.

45 minusgrader

Problemene som oppsto i sør var større enn i Komis-republikken i Nord-Russland, der det har vært 45 minusgrader de siste dagene. Men befolkningen er vant til barske værforhold.

- Det er ikke blitt meldt om alvorlige episoder, sier sjefen for sivilforsvaret i området.

I Polen er 11 mennesker døde av frosten, mange av dem fordi de hadde drukket alkohol, og i Bulgaria ble en kvinne funnet død av frostskader.

I Romania ble to personer tatt av vinden og blåst ut fra en bro og ned i en elv, og en av dem døde. Sju uteliggere frøs i hjel i Bucuresti, og det er ventet flere dødsfall i dagene som kommer, fordi det er varslet mer kulde.

Temperaturen i Bucuresti har falt til under 12 minusgrader, og det har vært vind med en hastighet på 80 kilometer i timen.