Minst 19 drept i ny indonesisk uro

Minst 19 mennesker har mistet livet og flere titalls andre er kommet til skade i nye uroligheter som de siste dagene har rystet Indonesia. Uroen skyldes først og fremst etniske og religiøse motsetninger, sa tjenestemenn i Jakarta onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De verste voldshandlingene skjedde på øya Ambon i Molukkene, 2.300 kilometer øst for hovedstaden Jakarta, der det kom til nye sammenstøt mellom kristne og muslimer. Samtidig ble det meldt om etnisk uro på øya Borneo mandag og tirsdag.

Politiet i provinsen Vest-Kalimantan på Borneo har fått ordre om å åpne ild uten forvarsel mot folk som begår voldshandlinger eller plyndring.
Tirsdag forsøkte en opphisset menneskemengde å storme en politistasjon i byen Tebas i Vest-Kalimantan, der mange kvinner og barn hadde søkt tilflukt.

Lys i tunnelen?

Den omfattende etniske og religiøse uroen som har herjet Indonesia etter Suharto-diktaturets fall i mai i fjor, har også en økonomisk bakgrunn. Men landets mange fattige kan skimte et visst lys i tunnelen, etter at de politiske partiene onsdag ble enige om et revidert forslag til statsbudsjett.

Opposisjonen hadde truet med å velte både budsjettforslaget og regjeringens planer om en redningsaksjon for Indonesias kriserammede banker. Men etter at regjeringen gikk med på visse nedskjæringer i midlene som er satt av til refinansieringen av bankene, godtok opposisjonens ledere budsjettet.

Budsjettstriden i den indonesiske nasjonalforsamling er noe mer enn en krangel om tall, sier observatører i Jakarta. Den beviser at de folkevalgte nå er innstilt på å vise politiske muskler, etter at de i årevis var henvist til å strø sand på Suhartos beslutninger.

Budsjett-slakt

Opposisjonen slaktet i januar regjeringens opprinnelige budsjettforslag for perioden 1999/2000, og krevde at finansministeren kom tilbake med et revidert forslag. Dette ser nå ut til å gå igjennom, etter at regjeringen har skåret ned på en lang rekke poster i budsjettet.

Indonesia skal etter planen holde valg på ny nasjonalforsamling i juni, i henhold til en ny valglov.


(NTB-Reuters-AFP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer