Minst 20 døde i Nederland

Minst 20 mennesker omkom i en eksplosjon i byen Enschede i ettermiddag, opplyser ordføreren i byen. Flere brannmenn er savnet, og flere hundre andre er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 20 personer er omkommet og flere hundre er skadd. Et uspesifisert antall brannmenn er savnet etter eksplosjonen, som skjedde i et fyrverkerilager. Tidligere i kveld er det det meldt at 30 bygninger står i brann etter en kjempeeksplosjon i byen som ligger nær grensen til Tyskland.

Blant de omkomne er minst tre brannmenn, ifølge ordfører Jan Mans. En talsmann for redningsmannskapene sier til det nederlandske nyhetsbyrået ANP at seks brannmenn er omkommet.

En korrespondent fra den tyske kringkastingsstasjonen WDR melder at alle sykehus i området er overfylt av skadde fra Enschede. Ifølge de første opplysningene fra myndighetene ble de skadde brakt til sykehus i byene Enschede, Hengelo og Almelo. Senere er mange skadde også brakt til tyske sykehus.

Eksplosjonen i et lager for fyrverkeri. Brannmannskapene hadde rykket ut for å slukke noe som virket som en ordinær lagerbrann nær sentralstasjonen i byens sentrum. Men brannen spredde seg raskt til fyrverkerilageret som eksploderte og skapte en ildkule av store dimensjoner. Rundt 30 bolighus og forretningslokaler begynte også å brenne, og da mørket falt på lørdag kveld brant det fortsatt i en rekke hus i sentrum av byen.

NRK Dagsnytt og TV 2 melder i kveld at mellom 100 og 150 norske fysioterapistudenter bor i byen. Ifølge TV 2 er ingen av de norske studentene skadd, men Utenriksdepartementet kan overfor Dagbladet foreløpig ikke bekrefte eller avkrefte om noen av de norske studentene er blant de omkomne eller skadde.

En norsk student forteller til Dagsnytt at hun først skjønte det var en eksplosjon som hadde skjedd da hun kom tilbake til byen fra et badested.

- Vi var fem kilometer unna på et badested. Så hørte vi et stort torden, og så kom det røyk på himmelem, men vi trodde ikke det var eksplosjon, vi trodde bare det var vanlig torden, sier student Gunvor Husberg, som beskriver situasjonen som «kaos».

Den norske studenten sier til TV 2 at han så gjenstander fly gjennom lufta.

- Etter det vi har hørt, skal et område på omkring en kilometer ved lageret være berørt av skadene, sier Falck.

EKSPLODERTE: Minst 20 er døde og flere hundre er skadd etter at et fyrverkerilager eksploderte i den nederlandske byen Enschede.
SLUKKER BRANNEN: Brannmannskaper arbeider på spreng for å få kontroll over brannen etter eksplosjonen.
I BRANN: Rundt 30 bolighus og forretningslokaler begynte også å brenn eetter etter eksplosjonen.
MYE RØYK: Røyken lå tett etter den kraftige brannen.