Minst 20 drept av bomber i Russland

MOSKVA: Russland mistenker tsjetsjenske separatister som ansvarlige for tre bilbomber som eksploderte omtrent samtidig lørdag formiddag. 20 personer er drept og minst 93 er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre bombene eksploderte med korte mellomrom. Angrepene fant sted nord i Kaukasus, på grensen til Tsjestjenia.

Det blodigste angrepet skjedde på et bymarked hvor en bilbombe eksploderte og tok livet av 18 personer. 81 personer ble skadd, ifølge den russiske innenriksministeren Sergej Mikhailov.

Utsendinger

Russiske myndigheter mistenker tsjetsjenske separatister for å stå bak eksplosjonene og president Vladimir Putin sendte lørdag høytstående tjenestemenn til området for å undersøke angrepene.

Regjeringens talsmann Sergej Jastrzhembskij sa lørdag at angrepene lignet svært på tidligere terrorhandlinger utført av tsjetsjenske separatister. Myndighetene mener motivet for angrepene er å sabotere russiske forsøk på å skape ro og orden i Tsjetsjenia.

Blodig

Den første bomben var plassert i en Lada og gikk av på markedet i byen Mineralnje Vodij ved 10-tiden om formiddagen lokal tid. Byen ligger i regionen Stravropol i Kaukasus som grenser til Tsjetsjenia. Russisk TV brakte bilder av utbrente biler og blodige ofre.

Den andre bomben gikk av ved en hovedvei i nærheten av en politistasjon i Jessentukij, 30 kilometer sørvest for byen hvor den første bomben eksploderte. Der ble minst 12 mennesker skadet, to av dem alvorlig.

DREPT: b Bilbomben på markedet i byen Mineralnye Vody, i sørvest Russland, tok 12 menneskeliv og skadet langt flere. Bomben var fylt med skruer, muttere og metallbiter som ble slynget ut under eksplosjonen.

Foto: SCANPIX/AP
DREPT: b Bilbomben på markedet i byen Mineralnye Vody, i sørvest Russland, tok 12 menneskeliv og skadet langt flere. Bomben var fylt med skruer, muttere og metallbiter som ble slynget ut under eksplosjonen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Den tredje gikk av i en by i naborepublikken Karatsjajevo-Tsjerkessia mens to politimenn forsøkte å rydde et område rundt en mistenkelig bil. En bomb gikk av og begge politimennene ble drept.

Nekter

Tsjetsjenske opprørere har ikke tatt på seg ansvar for angrepene.

Flere bomber har tidligere eksplodert sør i Russland. For 18 måneder siden returnerte russiske tropper til utbryterrepublikken Tsjetsjenia, etter å ha vært fraværende i tre år. Troppene har ordre om å slå ned separatister og tsjetsjensk gerilja som kjemper for løsrivelse av republikken.

(NTB-Reuters-AFP)

DREPT: b Bilbomben på markedet i byen Mineralnye Vody, i sørvest Russland, tok 12 menneskeliv og skadet langt flere. Bomben var fylt med skruer, muttere og metallbiter som ble slynget ut under eksplosjonen. Foto: SCANPIX/AP