Minst 20 drept i blodig opprør

PRISTINA/OSLO (NTB): Minst 20 personer ble i helga drept under voldsomme kamper mellom serbisk politi og etniske albanere i Kosovo-provinsen. Mange drepte og sårede er blitt fraktet til sykehuset i Pristina, bekrefter en norsk kilde i Kosovos hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange drepte og sårede er blitt fraktet til sykehuset med helikopter. Men vi vet forløpig ikke noe om antallet, tilføyer han. Av sikkerhetsgrunner ber han om anonymitet.

Internasjonale nyhetsbyråer rapporterer om minst 20 døde etter voldsomme skuddvekslinger i Kosovo-provinsen lørdag og i går. Et ukjent antall er kommet til skade.

Det ble i går kveld rapportert at store kontingenter serbisk politi var sendt til provinsen for å slå ned urolighetene. Politistyrkene skal være utstyrt med både pansrede kjøretøyerer og helikoptere.

- Situasjonen har vært tydelig spent i det siste. Blant annet har det vært sterkt bevæpnede enheter fra spesialstyrkene på kontrollposter langs veiene, opplyser kilden.
Han venter nærmere opplysninger i dag, men frykter at situasjonen kan forverre seg. En rekke kosovo-albanske organisasjoner har varslet en stor demonstrasjon i sentrum av Pristina i formiddag.

Tatt til fange

- Et stort antall kosovo-albanere, spesielt kvinner og barn, er tatt til fange av serbiske sikkerhetsstyrker. Det sier kosovo-albaneren Rrahim Percuku etter å ha kommet igjennom til kjente i byen Srbica i Kosovo på telefon i går.

Han vet ikke noe nøyaktig tall, men sier det er snakk om flere hundre som er tatt til fange. Serbiske innbyggere skal også ha fått beskjed om å evakuere flere områder, ifølge hans opplysninger. Alle serbere i landsbyen Shipol nær Mitrovica har allerede dratt, og menneskerettighetsgrupper lokalt tar det som et illevarslende tegn om at det forberedes større angrep.

Skutt fra helikopter

Blant de drepte skal det være 16 kosovo-albanere og fire serbiske politifolk, i følge det serbiske innenriksministeriet.
Lokale kosovo-albanske kilder antyder at minst 28 personer er drept. Blant dem skal være sju som ble skutt med maskingevær fra helikopter i en landsby nær Srbica.

Serbias statlige fjernsyn viste søndag kveld fram store mengder våpen og eksplosiver som angivelig er beslaglagt etter politirazziaer.

Helgens blodige sammenstøt begynte da en serbisk politipatrulje ble angrepet nær landsbyen Likosane nær Glogovac lørdag. To serbiske politimenn ble drept og to alvorlig såret.

Internt anliggende

Jugoslavias president Slobodan Milosevic gikk på serbisk fjernsyn søndag kveld hardt ut mot forslag om å internasjonalisere konflikten i Kosovo, som han sa er et internt, serbisk anliggende. 90 prosent av de 2 millioner innbyggerne i Kosovo er etniske albanere som i lang tid har følt seg undertrykket av serbiske myndigheter.

Den norske Balkan-eksperten Svein Mønnesland understreker på sin side at internasjonalisering er det eneste som kan løse den fastlåste og stadig mer blodige konflikten.

- Helgens blodige resultater viser at situasjonen må tas opp på høyest mulig internasjonalt nivå. USA og EU bør innkalle en internasjonal konferanse med et klart politisk mål, for eksempel størst mulig indre selvstyre for Kosovo. Men jeg er redd det må enda alvorligere ting til før det skjer, sier han.
Han utelukker ikke at helgens sammenstøt er begynnelsen på noe enda større, men stiller seg noe undrende til at kosovo-albanske krefter skulle ha interesse av å begynne en oppstand før valget 22. mars som kosovo-albanerne selv har planlagt.