KJEMPER: En demonstrant kaster tåregass mot sikkerhetsstyrker på Kairos Tahrir-plass. Minst 20 er drept og 1500 skadd etter harde kamper mellom demonstranter, politi og militære styrker i helga. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany/SCANPIX
KJEMPER: En demonstrant kaster tåregass mot sikkerhetsstyrker på Kairos Tahrir-plass. Minst 20 er drept og 1500 skadd etter harde kamper mellom demonstranter, politi og militære styrker i helga. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany/SCANPIXVis mer

Minst 20 drept i gatekamper i Egypt

1500 skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 20 er personer er drept og 1500 skadd, etter 48 timer med blodige sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker på Tahrir-plassen i Kairo og andre byer i Egypt, melder landets helsemyndigher.

- Skyer av tåregass stiger mellom husene i morgentimene. Det er sporadiske kamper i utkanten av torget, sier Al Jazeera-korrespondent Mike Hanna.

Volden i landet er den verste siden president Hosni Mubarak ble kastet fra makta tidligere i år, ifølge helseministeriet. Videoer lagt ut på nettet, med ubekreftet innhold, viser det som skal være politi som slår demonstranter med køller og drar dem etter håret, ifølge Al Jazeera. En video viser det som angivelig er et lik som blir dumpet på en haug søppel.

Frykter revolusjonskupp Demonstrantene, som gjentok slagord mot landets militære ledere, sier blant annet at de frykter at de midlertidige makthaverne skal klamre seg fast, etter at tidligere president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av etter opprøret for ni måneder siden.

Det kan bety at militæret forblir ved makta inntil et nytt presidentvalg sent i 2012 eller tidlig 2013 (se faktaboks nederst i artikkelen).

NATTEKAMPER: Mange tusen demonstranter har søkt til Tahrir-plassen i Kairo i Egypt for å protestere mot landets militære og midlertidige ledere. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany/SCANPIX
NATTEKAMPER: Mange tusen demonstranter har søkt til Tahrir-plassen i Kairo i Egypt for å protestere mot landets militære og midlertidige ledere. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany/SCANPIX Vis mer

- Det er en frykt for at de militære myndighetene har kuppet revolusjonen, og at landet har byttet ett regime mot et annet. De ønsker å gjøre slutt på det, sier Al Jazeera-reporter Sherine Tadros.

- Ny regjering Ahmed Maher er en av frontfigurene i den ledende aktivistgruppen 6. april-bevegelsen og forteller at ulike politiske grupper er i ferd med å organisere seg internt og løfte fram representanter som de ønsker skal dele regjeringsmakten, skriver NTB.

- Vi vil forandre hele regjeringen, ikke bare politiet. De har mislyktes med å løse problemer, så vi trenger en ny regjering i denne overgangsperioden, sier han.

Maher er en av mange unge aktivister som har mistet tilliten til den politiske prosessen og de demokratiske reformene som den militære overgangsregjeringen har lovet.

- Farlig Myndighetene fastholder imidlertid at valget skal gå som planlagt. Det innledes etter planen 28. november og blir avholdt i etapper over en periode på flere måneder, skriver NTB. Regjeringen ber demonstrantene om å «ta til fornuft».

- Det som har skjedd siden i morges, er farlig, og det har en direkte innvirkning på hvordan landet og revolusjonen vil klare seg, uttaler regjeringen.