Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 20 drept i Iran

Minst 20 personer ble drept og flere såret i et selvmordsangrep i Iran. Fem offiserer skal ha mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Minst 20 personer ble drept i et selvmordsangrepet mot den iranske revolusjonsgarden sørøst i landet i formiddag, melder flere lokale iranske medier. 

I følge CNN skal så mange som 60 personer ha blitt drept eller såret.

Offiserer drept
Blant de drepte skal minst fem ha vært offiserer fra den iranske revolusjonsgardens bakkestyrker. Blant annet mistet nestsjefen for bakkestyrkene, general Nur-Ali Shushtari, livet i selvmordsangrepet.  

-Det er et terrorangrep, heter det i en melding fra nyhetsbyrået Fars. 

Selvmordsangrep

Flere medier rapporterer at det var en selvmordsbomber som sprengte seg selv i luften under en konferanse mellom sjia- og sunniledere i provinsen Sistan-Baluchistani landet.

-En mann som gikk med en vest med sprengstoff, sprengte seg i lufta på møtet, skriver nyhetsbyrået IRNA.

Flere sivile og lokale stammeeledere ble også drept i angrepet.

Forbindelse til USA og Storbritania
I følge det danske nyhetsbyrået Ritzau beskylder nå Iran folk med forbindelse til USA og Storbritannia for å stå bak selvmordsangrepet.

- Det er klart at utenlandske elementer, særlig folk som har forbindelse til den globale arroganse, var involvert i angrepet, heter det i en erklæring fra Revolusjonsgarden, som ble gjengitt på iransk statlig TV i dag, melder Ritzau.

Iran bruker ofte begrepet «global arroganse» når de omtaler USA. Men også Storbritannia skal ha vært direkte involvert, melder Sky News.

- Det er en kjent taktikk å skyve oppmerksomheten vekk fra landets egne interne problemer, sier Ashish Joshi, Sky News utenrikskorrespondent. 

Til tross for spekulasjoner om internasjonal innblanding, antydes det fra flere hold at den opprørsgruppen Jundollah står bak angrepet. 

Guds soldater
Ingen har hittil påtatt seg skylden for angrepet, men regionen har vært utsatt for flere angrep tidligere av sunnigruppen Jundallah, Guds soldater.

Jundallah sier at de sloss for de religiøse og politiske rettighetene til sunnimuslimene i landet, og har tidligere utført flere bombeangrep, kidnapping og andre angrep mot iranske soldater de siste årene.

Iranske myndigheter har tidligere anklaget Jundallah for flere angrep i provinsen.

I mai tok Jundallah på seg ansvaret for et selvmordsangrep mot en sjiamoské som kostet 25 personer livet i provinshovedstaden Zahedan. 13 av gruppens medlemmer ble dømt for dette angrepet og henrettet i juli, skriver Associated Press.

Flere angrep
Dette skal være det verste angrepet mot den iranske revolusjonsgarden på flere år.
 

I følge statlig-eide Press TV, skal det på samme tid som angrepet fant sted også vært en annen eksplosjon på en vei mellom de to byene Sarbaz og Chabahar, melder CNN. TV-stasjonen har foreløpig ikke rapportert om det andre angrepet førte til skadde og sårede.

Fordømmer
Lederen i den iranske nasjonalforsamlingen, Ali Larijani, fordømmer angrepet og sier det ble gjennomført for å forverre sikkerheten sørøst i Iran, melder BBC.

-Det viser at de ikke ønsker økonomiske vekst i denne regionen, sier han.

Det er stadig kamper i området mellom sikkerhetsstyrker, opprørere og narkotikasmuglere. n beskylder folk med forbindelse til USA og Storbritannien for at stå bag et voldsomt selvmordsangreb, som har dræbt eller såret 60. Print artikel Send artikel Irans revolutionsgarde beskylder »udenlandske elementer« med forbindelse til USA for at være involveret i et terrorangreb, der har kostet mindst to højtstående revolutionsgardister livet.

LÆS ARTIKEL Voldsomt angreb ryster Iran

»Det er klart, at udenlandske elementer, særligt folk der har forbindelse til den globale arrogance, var involveret i dette angreb«, hedder det i en erklæring fra Revolutionsgarden, der blev citeret på Irans statslige tv.

Desuden forlyder det, at briterne skulle være direkte involveret i angrebet.

Kendt sunni-gruppe bag angreb
Iran bruger ofte begrebet »global arrogance« om dets ærkefjende USA.

Den engelsksprogede tv-station Press TV antyder, at den sunnimuslimske oprørsgruppe Jundollah står bag angrebet.

FEM OFFISERER MISTET LIVET: Nestsjefen for bakkestyrkene, general Nur-Ali Shushtari, skal ha mistet livet i selvmordsangrepet hvor minst 20 mennekser skal ha blitt drept.  
(AP Photo/Fars News Agency, Hasan Ghaedi)
FEM OFFISERER MISTET LIVET: Nestsjefen for bakkestyrkene, general Nur-Ali Shushtari, skal ha mistet livet i selvmordsangrepet hvor minst 20 mennekser skal ha blitt drept. (AP Photo/Fars News Agency, Hasan Ghaedi) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling