- Minst 20 drept i russisk flyangrep nær den tyrkiske grensa

Det meldes om minst 20 drepte og mange skadde etter bomber traff en markedsplass i Ariha, nordvest i Syria.

DREPT I LUFTANGREP:  Dette bildet viser skadde og drepte i den syriske byen Ariha i dag, som skal ha blitt bombet av russiske kampfly. Byen ble tatt av syriske opprørsgrupper tidligere i år og harde kamper pågår nå i proivinsen. Foto: Foto: Ariha Today / AP / NTB Scanpix
DREPT I LUFTANGREP: Dette bildet viser skadde og drepte i den syriske byen Ariha i dag, som skal ha blitt bombet av russiske kampfly. Byen ble tatt av syriske opprørsgrupper tidligere i år og harde kamper pågår nå i proivinsen. Foto: Foto: Ariha Today / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det melder TV-kanalen al-Jazeera. Ariha ligger 15 kilometer sør for Idlib og ligger nordvest i Syria mot grensa til Tyrkia. Det er ikke langt fra området hvor det russiske kampflyet ble skutt ned og områdene som Tyrkia og Russland nå er uenige om.

Ifølge den lokale TV-stasjonen Ariha Today, som er imot Assad-styret, var flyene som bombet byen var russiske.

Bilder fra stedet viser mange døde og skadde. Aktivister melder ifølge Ariha Today om at det kan være over 40 drepte, men dette er ikke bekreftet. Det er flere år siden FN ga opp å telle og holde oversikt over antall drepte i den syriske borgerkrigen, som nå raser for femte året på rad.

Også al-Qaida Ariha ble i mai inntatt av en koalisjon av syriske opprørsgrupper, som ifølge BBC da kalte seg Jaish al-Fateh. De drev da ut styrkene til Syrias president og diktator Bashar al-Assad. al-Qaidas opprørsgruppe i Syria, Nusrafronten, er også en del av opprørskoalisjonen som angrep byen. 

Nordvest i Syria kjemper Assads styrker mot flere ulike koalisjoner av opprørsgrupper. Russland har nylig kastet seg inn i kampen og bomber opprørerne sammen med Assad.

- al-Qaidas deltakelse i sammenstøtene i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia vil fortsette å gi Russland muligheten til å rettferdiggjøre luftangrepene sine som antiterror-oppdrag, skrev forskningsinstituttet ISW i en rapport tidligere denne uka.

Konflikten med Tyrkia Det er Russlands bombing i dette området som er grunnen til den store konflikten med Tyrkia, som endte med at Tyrkia skjøt ned det russiske kampflyet. Opprørsgrupper som opererer i Syria, mot grensa til Tyrkia, er nemlig i områder med veldig mange turkmenere.

HER HAR RUSSLAND BOMBET: Det amerikanske forskningsinstituttet ISW har laget denne oversikten over russiske bombinger mellom 9. og 19. november. Den røde ringen viser hvor Ariha, byen som ble bombet i dag, ligger. De svarte områdene er områder kontrollert av terrorgruppa IS, de gule er opprørsgrupper, de røde er Assad-regimet, de lilla er kurdiske YPG og de brune områdene er al-Qaidas Nusrafronten. De røde, svarte, grå og gule stjernene viser russiske bombeangrep.
HER HAR RUSSLAND BOMBET: Det amerikanske forskningsinstituttet ISW har laget denne oversikten over russiske bombinger mellom 9. og 19. november. Den røde ringen viser hvor Ariha, byen som ble bombet i dag, ligger. De svarte områdene er områder kontrollert av terrorgruppa IS, de gule er opprørsgrupper, de røde er Assad-regimet, de lilla er kurdiske YPG og de brune områdene er al-Qaidas Nusrafronten. De røde, svarte, grå og gule stjernene viser russiske bombeangrep. Vis mer

Tyrkia støtter turkmenske opprørere i Syria som de mener ble angrepet av Russland i forrige uke.

Men dagens russiske luftangrep var altså mot Ariha. Den syriske eksilgruppa SOHR har siden Russland startet bombingen i Syria meldt om flere sivile drepte og angrep mot sykehus og feltsykehus. Russland har også, som USA, bombet IS og gått etter noe av IS sin oljestruktur i Nord- og Øst-Syria.

Les også: Vesten har vært med på å skape IS

PREGET AV KRIGEN:  Dette bildet fra i går viser hvordan den syriske borgerkrigen har ødelagt byen Ariha. Dette bildet viser et marked i byen og ble tatt i går, før dagens bombing. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix
PREGET AV KRIGEN: Dette bildet fra i går viser hvordan den syriske borgerkrigen har ødelagt byen Ariha. Dette bildet viser et marked i byen og ble tatt i går, før dagens bombing. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix Vis mer