Minst 20 mistenkte ebolapasienter har forsvunnet ut på gata i Liberias hovedstad

Ebolasenter angrepet av rasende demonstranter.

AMPERT: Et karantenesenter for ebolapasienter i Liberias hovedstad Monrovia er blitt angrepet av rasende demonstranter, ifølge BBC. Bevæpnet politi rykket ut. Foto: Getty
AMPERT: Et karantenesenter for ebolapasienter i Liberias hovedstad Monrovia er blitt angrepet av rasende demonstranter, ifølge BBC. Bevæpnet politi rykket ut. Foto: GettyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et karantenesenter for ebolapasienter i Liberias hovedstad Monrovia er blitt angrepet av rasende demonstranter, ifølge BBC.

Liberiansk politi melder at demonstrantene stjal med seg en rekke ting fra behandlingssenteret, i protest mot at ebolapasienter ble bragt inn fra andre deler av byen og inn til karantenesenteret - som ligger i den tett bebodde bydelen West Point. Bydelen huser mange av hovedstadens fattige, og et sted mellom 60 000 og 100 000 mennesker holder hus i området.

- De knuste dørene og robbet hele bygget. Pasientene stakk av, sier vitnet Rebecca Wesseh til AFP.

Bevæpnet Demonstrantene var bevæpnet, og ropte at ebola var en bløff.

Blant gjenstandene som er stjålet er medisinsk utstyr, i tillegg til sengetøy med blodflekker - noe som kan utgjøre en stor smittefare. Ved 1710-tida siterer BBC videre liberiansk politi som sier at minst 20 personer som mistenkes å være smittet av ebola har forsvunnet fra karantenesenteret - og ut i den tett befolkede hovedstaden.

Totalt 29 pasienter var innlagt ved senteret, ifølge George Williams, leder for sykepleierforbundet i Liberia. Pasientene var i et tidlig stadium av behandlingen, og skulle sendes til sykehus seinere.

1145 døde Liberia er sammen med nabolandene Sierra Leone og Guinea hardt rammet av en ebolaepidemi - som ifølge Leger uten grenser sprer seg langt raskere enn hva helsepersonell klarer å håndtere. Det vil ta minst seks måneder å få epidemien under kontroll, ifølge organisasjonen.

1145 mennesker er så langt registrert døde, ifølge nye tall som Verdens helseorganisasjon (WHO) la fram fredag, og antallet sykdomstilfeller er ifølge NTB langt høyere enn tidligere antatt.

- Epidemien sprer seg raskere enn det vi klarer å håndtere. Å få epidemien under kontroll vil dessuten kreve en enda større innsats fra WHO samt mer medisinsk ekspertise på bakken, sa Joanne Liu, presidenten i Leger Uten Grenser (MSF).

Kritisk Liu advarer om at epidemien kan få krigslignende konsekvenser for hele regionen dersom det ikke tas grep.

- Hvis vi ikke får stabilisert situasjonen i Liberia, vil vi aldri klare å stabilisere regionen sa hun tidligere i uka.

FNs matvareprogram er i gang med å sende matforsyninger til 1 million mennesker som er satt i karantene i Guinea, Liberia og Sierra Leone som følge av epidemien.

WHO har varslet at ebolaepidemien i Vest-Afrika kan øke i omfang.

TRAGEDIE: Leger uten grenser anslår at det vil ta minst et halvt år å få taket på ebolaepidemien som herjer i Vest-Afrika. Her ligger et av ebolaens dødsofre på et gatehjørne i Monrovia i går. Foto: EPA / NTB scanpix
TRAGEDIE: Leger uten grenser anslår at det vil ta minst et halvt år å få taket på ebolaepidemien som herjer i Vest-Afrika. Her ligger et av ebolaens dødsofre på et gatehjørne i Monrovia i går. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer