Minst 200 000 mennesker hjemløse

Ytterligere 100 000 direkte rammet. Hjelpeorganisasjonene prøver nå å forhindre alvorlige sykdomsutbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere hundre tusen mennesker er i akutt krise etter Jordskjelvet som rammet øya Java i Indonesia rundt klokka ett i natt norsk tid. Skjelvet har tatt livet av mer enn 3000 mennesker og skadet minst tre-fire tusen.

- De siste rapportene jeg har fått forteller at rundt 200 000 mennesker har mistet hjemmene sine, og at ytterligere 100 000 har blitt direkte berørt av jordskjelvets konsekvenser, forteller Arnulf Thorbjørnsen til Dagbladet.no klokka 15.

Han er sjef for det internasjonale Røde Kors i Indonesia, og reiser nå selv inn i de verst rammede områdene for å få oversikt over katastrofen. Hjelparbeidet er svært vanskelig.

Jobber i nattemørket

- Nå er det mørkt her i Indonesia og strømmen har gått mange steder, og infrastrukturen i området er delvis brutt sammen, sier Thorbjørnsen.

Det viktigste nå er ifølge ham å få inn mye helsepersonell for å avløse overarbeidede lokale leger, og å få vannforsyning og sanitet til å fungere. Ifølge nyhetsbyrået AP gravde desperate landsbyinnbyggere tidligere i dag massegraver, trolig i frykt for sykdommer.

- Vi vil blant annet bistå med å frakte bort de døde. Faren for epidemier er stor når vann- og kloakknettet er ikke-eksisterende, konstaterer Røde Kors-sjefen.

En Røde Kors-konvoi med blant annet et norsk feltsykehus drar i natt fra hovedstaden Jakarta til Yogyakarta på Java. Men allerede har hjelpearbeiderne stanget hodet mot indonesisk byråkrati.

HUNDRETUSENER UTEN BOLIG: En indonesisk familie utenfor det sammenraste huset deres i Yogyakarta etter jordskjelvet. Foto: SCANPIX/AP
HUNDRETUSENER UTEN BOLIG: En indonesisk familie utenfor det sammenraste huset deres i Yogyakarta etter jordskjelvet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Vi måtte banke på en del dører for å få låst ut feltsykehsuet som lå pakket ned. Regjeringen trakk seg forøvrig fra et løfte om å skaffe til veie et fly, så nå frakter vi utstyret landeveien, forteller Thorbjørnsen.

Også Kirkens Nødhjelp er i full gang med utdeling av medisiner, mat og ulltepper på Java.

- Sykehusene er allerede overfylte, og det er et veldig behov for medisiner, medisinsk utstyr og telt. Fra våre partnere har vi nettopp fått inn rapporter om kraftige etterskjelv, og dette er med på å forverre katastrofens omfang, sier beredskapsleder Arild Isaksen i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.Fremdeles redde Fire nordmenn er iføge UD bosatt i nærheten av jordskjelvet. Ingen av disse er skadet, men det er foreløpig uklart om nordmenn på reise kan ha oppholdt seg i området.

Jordskjelvet, som målte 6,2 på Richters skala, er den verste katastrofen som har rammet Indonesia siden tsunamien i desember 2004. Nye dødsofre og skadde blir stadig dratt ut fra ruinene av bygninger som har rast sammen.

Moskeer, kirker og sykehusbygninger er blitt brukt til å huse folk som har rømt fra husene sine.

- Vi er fremdeles redde og ønsker ikke dra hjem, sier Hendra, en av flere hundre som har søkt tilflukt i en katolsk kirke i Yogyakarta, ifølge BBC News.

Vulkanfrykt

Hjelpearbeidet koordineres nå av FN, der det ble avholdt et møte med de store organisasjonene tidligere i dag. Den indonesiske presidenten, Susilo Bambang Yudhoyono, har beordret miltæret til å hjelpe med evakueringen av ofre. Yudhoyono har uttalt at han vil reise til katastrofeområdet i løpet av dagen.

Minst 200 000 mennesker hjemløse

Samtidig som konsekvensene av selve jordskjelvet er i ferd med å synke inn over det katastrofeherjede ladnet, frykter myndighetene at sjansen for et voldsomt utbrudd fra vulkanen Murapi nå har økt.

Ifølge Bambang Dwiyanto ved Energi- og mineraldepartementet hadde økt aktivitet i vulkanen like etter skjelvet trolig ikke noen direkte sammenheng, men han tror effekten kan komme etter hvert.

- Skjelvet vil påvirke aktivitieten i Mount Merapi, spesielt i «lavadomen», sier han ifølge AP.

Paradoksalt nok har også de siste ukenes vulkanfrykt gjort at hjelpemannskaper fra Røde Kors raskere kunne hjelpe etter jordskjelvet.

- Rundt 400 indonesiske frivillige var allerede i nærheten for å bistå folk på flukt fra Mount Merapi, disse ble raskt omdisponert, opplyser Thorbjørnsen til Dagbladet.no

<B>DØDE SKAPER SYKDOMSFARE</B>: Som etter tsunamien i 2004 er frykten nå stor for at både de tusenvis av døde og mangelen på sanitæranlegg kan føre til alvorlige epidemier.
<B>RAMMET IGJEN:</B> Indonesia er herjet av katastrofer.
<B>MINST 3-4 TUSEN SKADDE:</B> Stor mangel på helsepersonell preget hjelpearbeidet.